Новините от Габрово и региона

  

Мариана ДИМИТРОВА

Община Габрово и наследниците на фамилията Явашеви – тримата братя Христо, Анани и Стефан ще подпишат споразумение, с което ще прекратят дългогодишните спорове за наследствен имот, който от годините на социализма е превърнат в училище „Никола Войновски” и ще предприемат стъпки по изграждането на Музей на модерното изкуство. Решение за това трябва да вземе Общинският съвет на своето заседание в четвъртък.

Припомняме, че съдебната сага продължава близо 20 години. Преди години Общината заведе иск срещу фамилия Явашеви за получени от семейството наеми за периода август 1998 до март 2001 г. Някогашната национализирана фабрика на фамилия Явашеви през 1964 г. по решение на тогавашния общински народен съвет е надстроена с един етаж и се превръща в училище "Никола Войновски". От 1992 г. със заповед на тогавашния кмет на Габрово Иван Ненов въз основа на закона "Лучников" се възстановява собствеността на въпросния имот на наследниците на семейство Явашеви.

За да не се лиши от училището, Общината сключва договор с известната фамилия за плащане на наем. И така до 2001 г., когато общината преустановява плащането на наем с мотива, че имотът е публична общинска собственост, там има училище и той не може да се реституира. Тогава Явашеви заведоха дело за неплатения от общината наем.

Според специалисти още през 1992 г. Явашеви е трябвало да решат дали искат равностоен имот или да ги обезщетят с компенсаторки. Срокът за това обаче изтекъл. Позицията на местната управа тогава бе, че те имат право на обезщетение, но не и чрез имота, където се намира общинско училище.

След като братята загубиха битката по всички съдебни инстанции, те се обърнаха към Европейския съд по правата на човека в Страсбург. На 6 ноември миналата година той се произнесе в полза на Явашеви и осъди България да изплати обезщетение на братята заради допуснатата от държавата в лицето на общинските власти грешка при прилагането на реституционния закон и щетите от късното й отстраняване.

Съгласно споразумението, което ще бъде подписано между наследниците и Община Габрово, кметът Таня Христо ще трябва да депозира в съда молба за отказ от искане по делото от 2005 г., с което местната управа беше осъдила двама от братята – Стефан и Анани да връщат платените им наеми от наследствения им имот за близо три години. От своя страна Явашеви ще считат отношенията си с Общината за окончателно уредени и няма да предявяват претенции за собствеността върху имота или обезщетения, свързани с него.

Във връзка с планираното изграждане на Център за модерното изкуство в Габрово трябва да предоставят на Общината 50 постера на реализирани от Христо Явашев – Кристо проекти. От своя страна Общината се задължава да ги използва единствено за целите на Центъра за модерно изкуство, а до неговото изграждане те ще се съхраняват от художника Симеон Абанос и сдружение „Нашето по-голямо Габрово”, което е инициаторът за създаването на авангардния музей.

В случай, че Община Габрово се откаже от проекта за Център за модерното

изкуство и реализирането му не стартира до 5 години от подписване на споразумението и проектът не се изпълни до 10 години, постерите ще бъдат върнати на Явашеви или наследниците им.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News