Новините от Габрово и региона

  Политиката не е интерес, не е математика, в нея трябва да има морал, такъв няма в коалицията на абсурда, която ни управлява, смята народният представител от ГЕРБ

Женина ДЕНЧЕВА

- На среща на областния управител с протестиращите се коментира, че депутатите нямат право на неплатен отпуск. След 12 "неизвинени", може да се поиска оставка и "уволнение" от избирателите. Депутатите от ГЕРБ сте в това положение, има ли опасност да ви "разжалват"?

- Няма подобна разпоредба. Мен могат да ме „разжалват“ само избирателите ми. Те са моя господар и от тях получавам задачи, както и легитимност на народен представител. А и това, че не влизам в пленарна зала, съвсем не означава, че не работя, напротив. Само за последния месец се видях със стотици хора от региона и се опитвам да помагам за решаване на поставените от тях въпроси. Работя и на национално ниво, поддържам активен диалог с редица представители на международни институции, както и мисии на партньорски държави, които живо се интересуват от ситуацията в България.

- Депутатите от ГЕРБ от Габрово все пак ще се срещнат ли с протестиращите?

- Разбира се, стига да мога да бъда полезен, за целта обаче нямаме нужда от посредничество.

- Ще се връщате ли в парламента?

- Да, когато започне обсъждането на промените в избирателния кодекс. Всичко друго е в разрез с дневния ред на българските граждани. Не, че избирателния кодекс ще реши всички проблеми, но е едно добро начало. Всъщност българите искат ясни правила, но искат и повече морал и прозрачност, думи, които за съжаление рядко свързваме с политиката. Искат власт на народа, а не на „тъмната страна“, която е завладяла не само души, но и институции…

Защото честно казано, проблемът на България не е толкова в тази или онази партия, а в готовността на някой да служат на „тъмната страна“, вместо на народа си. Това е голямата промяна, която не успяхме да довършим, това е промяната от, която всички имаме нужда.

Освен това обсъждаме връщане в парламента, за да поискаме вот на недоверие на правителството. Иначе не виждам смисъл да сме в този парламент, където и да внасяме предложения, те не влизат в дневния ред. Въпреки, че сме най-голямата парламентарна група, ни предложиха единствено председателство на комисията по вероизповедания?! И една тъжна констатация - ако влезем в парламента, има опасност от физически сблъсъци, а това би било "дъното на дъното" на това народно събрание.

- Явно има проблеми с еврофондовете, новото правителство досега май нищо не е направило по въпроса, само се оплаква. Колко ще загубим, ако продължава безхаберието на управляващите?

-  Ако продължи безхаберието на правителството, може да се загуби много и то не за тази година, а за години напред. Всъщност от това, което се прави през всеки от дните тази година, зависи какви пари и за какво ще имаме до 2020 година. Наскоро имаше гледане на бюджета от Съвета на ЕС с участието на българския министър - председател. Вече повече 10 дни нито аз, нито българските граждани знаем нищо за това, какъв бюджет е защитен за следващите години. На какви пари ще разчитат българските общини и фирми още от 2014. Стана ясно само, че за селските райони, парите ще бъдат с един милиард по- малко.

 Ситуацията с еврофондовете е не само притеснителна, а ужасна. Вече има проблеми с всички процедури по реда на закона за устройство на територията, има реален риск и проблеми с обслужването на плащанията. Това, което се случва са някакви вегетативни реакции. Не сме чули все още какви са приоритетите, не сме чули каква е посоката. Говоря за година, в която всеки ден трябва да се плащат по 10 млн. лв. на ден. Всеки изгубен ден в празни приказки означава, че може да се изгубят пари. За съжаление, съсредоточени в политическите сензации не обръщаме внимание на такива важни неща, които се случват и които ще имат негативен ефект.

Всеки ден правителството има по един гаф и то не само в национален мащаб. За рекордни срокове управляващите успяха да се скарат с Европейската комисия и по-точно с комисар Хан, който отговаря за 80% от финансирането и който е изключително добронамерен към България. В сферата на еврофондовете се извършва процес на обезкървяване на създадения капацитет. Наскоро позорно бе уволнен държавен служител, който е ръководител на управляващия орган на ОП „Регионално развитие". Говорим за човек, който е добросъвестен експерт. Преди това е работил в министерство на финансите. Няма никаква политическа оцветка. Никога не е бил наш член, може би не е бил и наш симпатизант. Такива процеси текат във всички ведомства. Ако това продължи, няма да има кой да обработи едно искане за плащане.

- Нали направихме първа копка на обхода край Поповци, сега става ясно, че пак има проблеми?

- В готовност е рехабилитацията на съществуващия участък. За новото строителство трябва разрешително за строеж, което още не е издадено. Може би защото не е ясно, кой трябва да го издаде - МРРБ или Министерство на инвестиционното проектиране….

- Преди време ви попитах с какво ще се занимава новото министерство на инвестиционното проектиране. Тогава не бяхте още наясно, изясниха ли се вече неговата цел и функции?

- Това е едно министерство, което няма аналог по света. Все още няма детайлна яснота какво ще работи то, как ще се разпределят функциите между него и министерството на регионалното развитие, кой ще издава разрешителните за строеж, кой ще съгласува документацията. Хората и институциите не знаят къде да насочват преписките си. Тази, не знам дали техническа или политическа, авантюра ще има изключително негативни последици и ще доведе до забавяне на големи инфраструктурни проекти. Получавам обезпокоителни сигнали, че функциите на новото министерство ще са да възлага проектиране вместо бенефициентите, например общините. Абсурдно е някой, бил той и министър, да решава какво ще се построи в дадена община, когато това трябва да го реши местната общност, кмет, общински съвет, които познават желанията и нуждите на хората и региона. Аз не знам каква е действителността – някой има конкретни намерения, свързани с новото ведомство и все още не ги е приложил или по други причини е било изключително важно да има такова ведомство и в момента се правят опити да се напълни със съдържание.

- Какъв е изходът от създалата се ситуацията в страната в момента?

- Няма друг изход, освен нови избори. Не само заради коалицията на абсурда, която наблюдаваме, най-вече поради убеждението ми, че политиката не е интерес, не е математика, в нея трябва да има морал. За съжаление морал в тази конфигурация от партии в момента няма!

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News