Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Днес  в Габрово пристига голяма група музиканти от Америка, Азия и Европа. 45 преподаватели и ученици от 8 държави ще вземат участие в Международния академичен фестивал за камерна музика, който ще се проведе от 18 до 25 юли  в  Художествената галерия в Габрово. Подобно музикално събитие имаше през 2007 и 2008 година, но кризата попречи това да се случи  през следващите години.

За да се радват отново габровци на изящни камерни изпълнения  от цял свят, заслуга имат цигуларят Камен Петков, който от дълги години работи в Америка и диригентът на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов. Камен Петков, който живее в Спрингсфийлд, свири в два оркестъра,  има частна музикална школа, много се гордее с родния си град и е запалил част от своите ученици за презокеанското пътуване. С истински ентусиазъм те се готвят за участието си в Лятната музикална академия в Габрово, с голямо желание се включват и преподаватели в престижни музикални университета от САЩ и Европа, мои добри приятели, обяснява Камен.

На него много му се иска музикалното събитие да се случва всяко лято, затова е положил неимоверни усилия да организира мащабното събитие. Проектът се финансира от частни дарения, участниците във фестивала ще свирят безплатно. Той има благотворителен характер. Приходите от билети, таксата за вход е 2 лв. , ще бъдат дарени на фондация "Благородна Бадева" за музикално обучение на талантливи български деца. Безплатно ще бъдат обучавани няколко малки български музиканти по време на лятната академия. Идея на Камен е и благотворителна кутия по време на концертите, в която ще се събират дарения за фестивала на духовната музика, организиран от читалище "Габрово".

Според Иван Стоянов петте концерта ще са на много високо ниво. Философията на фестивала е събиране на публика, изпълнители и педагози в едно цяло. Освен американската група, от Лондон със студенти и преподаватели пристига другата известна музикантка от Габрово Деворина Гамалова.

В първата вечер на 18 юли Камен Петков със своята цигулка и неговият американски приятел Расал Бразел - класическа китара ще изнесат рецитал. На  22 юли американският цигулар,  проф. Майкъл Барта /от унгарски произход/, съпровод на пиано Десислава Щерева, също ще изнесе рецитал. Следващата вечер ще е големият концерт на преподавателите, сред тях и цигуларката Деворина Гамалова. На 24 юли е концертът на студентите от Академията, които ще представят популярни произведения за камерни ансамбли. В последният фестивален ден студентите ще изнесат съвместен концерт с Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов.

Групите от Америка и  Англия  са интересни и разнородни, те са набъбнали доста от предвиденото, защото някои от учениците пътуват с родителите си, присъединил се е пенсиониран пилот от Флорида, който иска да наблюдава и снима птици в България, терапевт-масажистка от Лондон, която се грижи специално за болежките на музикантите. Деворина Гамалова води свои студенти от Япония, Латвия, Хонг Конг.

За да се запознаят с българския бит и традиция всеки ден участниците във фестивала ще изучават изпълнения на различни български инструменти - гайда, кавал, тамбура, гъдулка, а също така и на народни танци.

След края на музикалната академия всички заминават за Созопол, после по един ден ще бъдат в Истанбул  и във възрожденска Копривщица.

"Американците с огромно нетърпения чакат своята незабравима лятна ваканция в България, вече знаят немалко за нея и най-вече за Габрово, разказвал съм им много", допълва родолюбивият габровец.

сн.   Иван Стоянов и Камен Петков разказват за фестивала на камерната музика, който започва на 18 юли

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News