Новините от Габрово и региона

 „Станахме свидетели на прецедент в най-новата българска история. Един председател на Народно събрание си позволи грубо да погази Конституцията и Правилника на Народното събрание, за да прикрие парламентарната немощ на управляващите“. Така народният представител от ГЕРБ Цветомир Михов коментира нарушението на председателя на Парламента Михаил Миков.

Цветомир Михов обясни, че е нарушен чл. 48 от правилника на Народното събрание, според който председателят открива заседанието, ако присъстват повече от половината от народните представители, като проверка на кворум се извършва чрез компютъризираната система за гласуване преди откриване на заседанието. „След като два дни управляващите не успяха да си осигурят кворум, за да защитят правителството, което подкрепят, чрез закононарушение председателят се опита да им го осигури, употребявайки квесторите на НС“, коментира още Михов.

Той уточни, че текстът, на който се позовава Михаил Миков, също не позволява преброяване, каквото е извършил той. Този текст позволява такъв тип преброяване, но от секретарите на Народното събрание, а не от квесторите. „Председателят на парламента Михаил Миков фалшифицира заседанието и проведе заседание без кворум. С поименното гласуване се доказа, че управляващите нямат кворум“, подчерта още Михов.

По думите му единственият достоен изход от тук насетне за председателя Михаил Миков и за правителството е да подадат оставка. „Това правителство и парламентарната му подкрепа не отразяват волята на избирателите. Освен че нямат подкрепата на българските граждани, което доказват хилядите хора, протестиращи ежедневно пред Парламента, тези дни стана ясно още, че това правителство няма и убедена парламентарна подкрепа, след като два дни заседанията на Народното събрание нямат кворум, нужен, за да се защити правителството пред искания вот на недоверие. По-лошо – през изминалите два дни за всички стана ясно, че този парламент, структуриран противно на волята на избирателите, и този Кабинет са изцяло зависими от партия Атака. Виждате, че на практика парламентът не може да функционира. Пред такава унизителна немощ и след цялостното задкулисно и некомпетентно кадрово управление за изминалите 100 дни, няма друг изход освен оставката на този кабинет и нови избори“, категоричен е Цветомир Михов.

Според него не е срамно, когато една парламентарна опозиция използва позволените от Правилника на Народното събрание похвати, наричани трикове, за да изрази позицията си и да покаже пред гражданите истинската физиономия на управляващите.

„Срамно е обаче управляващи да си изберат председател на Народното събрание и да гласуват Правителство със същите тези трикове. Срамно е председател на Народното събрание и кабинет да са избрани с по-малко от половината депутати, благодарение на такива трикове“, каза Михов. Той припомни, че председателят на Народното събрание Михаил Миков е избран точно с уговорка между БСП, ДПС и Атака, според която депутатите от Атака не се регистрираха за участие в заседание, за да може гласовете на БСП и ДПС да стигнат за избора на Михаил Миков.

 „За първи път в историята на Народното събрание този избор стана с по-малко от половината депутати. По същия начин гласуваха и правителството. Това е срамно – да нямаш истинска парламентарна подкрепа, да нямаш подкрепа от избирателите, да управляваш задкулисно, да водиш крайно некомпетентна кадрова политика, повече от 100 дни хората да ти викат оставка и да те замерят, а ти да се правиш, че нищо не се случва. Това е срам за управляващите, а е наглост, че те не чувстват никакъв срам от всичко това“, заключи Цветомир Михов.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News