Новините от Габрово и региона

 Вече има разрешение за строителство на втория етап на обходния път, в участъка от Поповци до Чехлевци, съобщи областният управител Николай Григоров. Има уверение от фирмата-изпълнител, че рехабилитацията на пътя ще бъде завършена в срок, въпреки възникнал проблем с отчуждаване на имоти. Собствениците им обжалват, но според областният управител проблемът няма да наруши графика.

Много по-сериозен е проблемът обаче с обжалването на самия проект за тунел под Шипка от няколко екологични организации във Върховния Административен съд. Делото е днес.  Ако той се произнесе в тяхна полза, може да бъде блокиран целия проект за неопределено време.

Иначе проектът за тунел под Шипка за 80 млн. евро е приоритет на това правителство за следващия програмен период до 2020 година. Потвърди го съвсем наскоро министърът на транспорта Даниел Папазов, съобщи още Григоров.

Той призна обаче, че проектът има доста противници. Имало лобиране за изграждане на обходен път край Варна, вместо на тунела под Шипка. "Но това искане няма много големи шансове, защото за него няма нито проектно проучване, нито готовност, за разлика от нашия проект. Но докато не започне строежът на тунела, не можем да бъдем стопроцентово сигурни", застрахова се той.

До дни се очаква експертизата за надстройката на язовирната стена, възможно е строителството да започне още до края на годината. Възложител е регионалното министерство. Средствата са осигурени, но се оказва, че техническото изпълнение е много сложно. Затова са възможни известни проблеми.

 Въпреки това най-късно догодина надсройката ще бъде готова, обеща Григоров.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News