Новините от Габрово и региона

Няма списък с нарочени за смени ръководители или "червена метла" в областта, категоричен е народният представител от БСП Йордан Стойков. Той отхвърли обвиненията, че има масови уволнения на лица, заемащи ръководни длъжности. Освен областния и зам. областния, шефа на полицията, които винаги се сменят при всяко ново правителство, според депутата.

Той коментира и скандала около смяна управителят на ВиК. Обясни най-сетре /досега никой не бе мотивирал смяната на управителя на водното дружество с преобладаващо държавно участие/  една от причините за освобождаване на Владимир Василев.

 "Установен е конфликт на интереси. Владимир Василев е управител на водното дружество в Габрово и общински съветник от ГЕРБ в Севлиево, затова има конфликт на интереси. Още повече той не го  е декларирал. Такава е констатацията на регионалното министерство", уточни Стойков.

Според него би било неразумно, който и да е управител на ВиК да се отита да забави или компрометира изпълнението на водния цикъл на Габрово. Такова е най-голямото притеснение на Община - Габрово, затова тя обжалва решенията на общото събрание на водното дружество. А съдът спря изпълнението им.

Не било притеснително, че съдът е блокирал встъпването в длъжност на новоизбрания управител Мила Владова.

Депутатът обясни, че  от известно време е обичайна практика при подаване на жалба в съда, веднага да се спира изпълнението на решения, докато се установи има ли основание жалбата.

За други големи промени не можело да се говори. Той даде като пример МБАЛ "Д-р Тота Венкова" и Регионалната здравно-осигурителна каса. Нито д-р Нели Савчева, нито Захари Дошков, които ги оглавяват, не са заплашени от смяна, категоричен е народният представител.

Йордан Стойков не скри обаче, че има получени сигнали за корупционно поведение на лица на ръководни позиции. Очаква се от проверката, която оторизираните институции правят в момента, да стане ясно дали твърденията са основателни, допълни той, но отказа да спомене имена.

Като неаргументиран, ненавременен и безсмислен определи вотът на недоверие към правителството той. Още повече отначало искането било за цялостната политика на правителството, а след това за провал в дейността на министерството за инвестиционно проектиране.

"От самия вот нищо не следва. Когато се иска подобно нещо, или трябва да се свали едно правителство, а в случая Бойко Борисов призна, че това няма как да стане. Или се иска да се каже нещо на правителството, на обществеността, но това не се случи, защото депутатите от ГЕРБ просто не бяха в залата. Но така или иначе заради тях три работни дни бяха провалени, каза Стойков. Според него обаче, в сряда може все пак да бъде гласуван в парламента вотът на недоверие. Надява се депутатите от ГЕРБ да са в залата и да се държат като истинска опозиция.

Припомни, че в почти всички европейски страни има подобни министерства. Такова е имало и у нас, в началото на 90-те години,  тогава се е казвало министерство на строителството и архитектурата.

Една от причините за създаване на новото министерство е бавенето на разрешителни за строеж, проблемите с кадастъра. А той и имотния регистър са в основата за запазване собствеността на гражданите, аргументира се Стойков.

Не може да се критикува работата на министерството, защото то едва е започнало работата си, назначени са само 35  служители от определения му щат от 132 души, каза още той.

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News