Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Млад, интелигентен, симпатичен и усмихнат "новият кмет"  на Габрово Даниел Георгиев управлява вчера Общината. Осмокласникът от Националната Априловска гимназия стана кмет за един ден по повод празника на общините, а със функциите на заместник кметове се заеха две девойки от други училища.

Г-н Георгиев съобщи новината, че Габрово успешно е кандидатствал за Европейска столица на културата през 2019 година, наред с още 7 български града. Той сподели, че действително работата на кмета е много напрегната и отговорна, затова предостави думата на Таня Христова да обясни част от случващото се дотогава за превръщане на града в още по-привлекателно място за живеене.

"През тези 6 години ни предстои много работа.  В момента тече усилена подготовка за развитие на Габрово през следващия програмен период. В петък подписах договор по проект за безвъзмездна техническа помощ на стойност 549 660 лв. за подготовка на проекти за този период. Надеждата е той да стартира по-бързо, но се съмнявам дали за България схемите за подаване на проекти ще се отворят по-рано от 2015 година", каза тя.

Дотогава ще бъдат завършени вече започнатите проекти. Приключила е процедурата по ремонта на ул. "Брянска" и изграждане на  кръстовище с кръгово движение пред Консултативна поликлиника, а също така облагородяване на зелените площи оттам до хотел "Балкан". От общината обаче са преценили, че е по-подходящо строителните работи на стойност 1.199 533 лв. да започнат напролет, защото и без това движението в града е усложнено от работите по водния цикъл. Срокът за изпълнение е една година, избрани са двама габровски изпълнители. Има вече и изпълнител за реконструкцията на парк "Маркотея", но тече обжалване и дотогава не може да се започне работа. Обектът трябва да бъде завършен за 360 календарни дни и е на стойност 1.965 404 лв.

До дни започва ремонтът на Шести участък и прилежащите улици. Обектът също трябва да бъзе завършен за една година.   

 

За следващия програмен период ще се работи по проект за интегриран градски транспорт, който предвижда доизграждане на тролейбусния транспорт и осигуряване на нови екологични тролейбуси и автобуси.

Другият важен проект е за благоустрояване на парк "Баждар" и прилежащите площи, за облагородяване на територията между Шиваров мост и ОМВ и района между тях, изграждане на кръгово съоръжение. Предвидено е и цялостно реновиране на Дома на културата, една от емблемите на града и на сградата на Радион Умников. Обмисля се, облагородяване на парка на Колелото и междублоковите пространства. Другите важни обекти са ремонт на улиците "Чардафон" и "Ем. Манолов" и на единствените неремонтирани досега училища - Трето и Осмо.

сн. Таня Христова сдаде кметския пост... но само за един ден

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News