Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Национална подписка в подкрепа на проекта за тунел под връх Шипка започна миналата седмица по инициатива на народните представители от ГЕРБ от областите Стара Загора и Габрово. Началото на гражданската подкрепа за тунела беше поставено на обходния път на Габрово, край село Поповци, който е част от целия проект, включващ и тунел под Шипка. На мястото се събраха народните представители от Габрово и Стара Загора Томислав Дончев, Цветомир Михов, Андон Андонов, Кирил Добрев, Пламен Йорданов, граждани и представители на медии от двете области. Какво породи тази нестандартна донякъде депутатска проява, коментира Томислав Дончев.

- Вече стана ясно, че на 4 октомври Европейската комисия е върнала документацията - апликационните форми за проекта за тунела и за западната дъга на софийския околовръстен път с аргумента, че в ОП „Транспорт“ има проблем, свързан със средствата по другата приоритетна ос - железниците. Само припомням, че преди това документацията е одобрена от управляващия орган Министерството на транспорта. Сега обаче Европейската комисия уведомява българското правителство, че когато въпросът бъде решен със съдействието на Европейската инвестиционна банка, двете апликационни форми могат да бъдат подадени и разгледани отново. От  Европейската комисия ни предупреждават, че страната не е осигурила буферен ресурс от 75 млн.евро от финансиране за  въпросните ж.п.проектите , които текат в момента, и докато това не стане няма да се одобряват нови..

- Хората не са много наясно с тези европейски изисквания и терминология, искат да знаят това край ли е на  мечтата за тунел под Шипка?

- Не, това не е край на проекта за тунел, нито на стогодишната мечта за него. За целта обаче трябва да се  случат няколко неща и то бързо. Първо, веднага да се уредят взаимоотношенията с Европейската инвестиционна банка и двете апликационни форми да бъдат подадени отново. От 2007 г. България има подписано споразумение с въпросната банка са осигуряване на съфинансиране по проекти и осигуряване на буферно финасиране, затова въпрос на няколко подписа е да се уредят отношенията и проектите да се подадат отново. Второ, да има пълна готовност за реакция  в зависимост от решението на Върховния административен съд във връзка с обжалването на оценката за въздействие на околната среда. И трето, в програмния период 2014-2020 година да бъде заложена втората фаза на проекта – самият тунел.

- Изглежда просто и лесно, но вие не сте спокоен, инициирахте подписка, алармирате в медиите?

- Има основания за тревога, защото нещата не търпят абсолютно никакво отлагане. Ако не бях вдигнал шум, имаше напълно реална опасност някой през декември  да каже:"Ами, този проект  за Шипка от Брюксел не го искат!" Сега, след всичко, което се случва, това е абсолютно невъзможно.

- Излиза, че действате превантивно?

-  Въпрос на тълкувание. О, да не коментирам, че част от кабинета научи от мен за въпросната кореспонденция с Европейската комисия от мен. Ситуацията трябваше да е обратна.

- Има сериозни опасения как ще завърши обжалването на оценка на въздействието върху околната среда във Върховния административен съд от екологични организации и инициативни комитети от Габрово?

- Не мога да пророкувам, нито да коментирам решението на съда. Единствената правилна политика е  правителството, министерството на околната среда и водите, ако съдебното решение бъде негативно,  да имат готовност да подготвят нов ОВОС /оценка на въздействието върху околната среда/. Исканията за 7 километров тунел, звучат добре, но са невъзможни на практика. Той ще струва три пъти повече, отколкото сегашния проект за 3 километров тунел. Не виждам кой ще го финансира. В ситуация сме да избираме между трикилометровия тунел  и сегашния проход с всичките щети върху околната среда. Припомням, че всяка пролет тонове сол и пясък се спускат от двете страни на балкана след зимното поддържане на прохода и нанасят щети на околната среда. Отделно са вредите от емисиите изгорели газове.

- Може ли Върховният административен съд да отмени решението за 3 км. тунел и да постанови построяването на 7- километров?

- Не, ВАС не се произнася по съществото на проекта. Съдът търси формални нарушения на процедурата.

- Изтече информация, че по време на съдебното заседание е станало дума за обществената подкрепа на тунела?

- Точно това е една от причините  да подновим в Габрово подписката в подкрепа на тунела под Шипка. Още повече тя прераства в национална подписка, знае се вече, че подписи се събират и в Стара Загора, Казанлък, Пловдив. Правим го, защото някой си позволява да коментира, че местната общност не подкрепя строежа на тунела. Става дума за тези, чиито интереси ще бъдат засегнати от реализирането на проекта.

- Къде ще предадете подписката и каква ще бъде реакцията ви, ако никой не се съобрази с нея?

- Подписката ще бъде внесена в Министерски съвет и в Министерството на околната среда.  Искаме всичко, което е започнато по тунела , да бъде продължено. Искаме да дадем изключително силен сигнал от всички, които зависи, на първо място на правителството, да не проспиват следващите два месеца и половина, да внимават какво правят и какво не правят, за да не се стигне до провал на проекта.  Периодът е критичен. Готови сме на по-радикални мерки, ако не забележим, че всички, които имат власт да решават, не се отнасят с необходимото внимание към нашето искане. Това не е свързано с каприз. Целта е да не се губи време, а да се свърши работата. Това не е проект с локално значение, нито с национално. Това е европейски проект. От тук минава коридор №9, който е важен за ЕС. Северна България практически е отделена от транспортните мрежи на юга.

-  Неотдавна коментирахте, че следващата година може да се окаже нулева за България по отношение на усвояването на европейски пари.

- За да текат плащанията през 2014 г., първите схеми за финансиране трябва да се подготвят в момента, за да могат да бъдат отворени в началото на следващата година. Нямам информация това да се случва. Има опасност 2014 г. да се превърне в нулева година, което е много лошо. Ще останат да се плащат средства само от стария програмен период  2007 - 2013 година.

снимка - Томислав Дончев и колегата му от Стара Загора Пламен Йорданов

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News