Новините от Габрово и региона

 

Мариана ДИМИТРОВА

Вместо с железни гребла през тази зима специализираната техника ще изрива снега с гумени накрайници по уличната мрежа в Габрово, където се изпълнява водния цикъл, стана ясно от областния управител Николай Григоров след проведено заседание на областния щаб при бедствия и аварии, посветено на зимната подготовка.

Габровска област има готовност за посрещане на зимния сезон. Осигурени с необходимото гориво са училища, детски градини, болниците, включително и спешна помощ. Фирмите за почистване са снабдени с необходимите инертни материали – сол, пясък и химически вещества.

Осигурени са два влекача и кранове за опасните участъци, а именно пътят към връх Шипка и пътят край Севлиево, който свързва Ловеч и Велико Търново. По време на заседанието е отчетено, че не е достатъчна техниката, която да обслужва закъсали в снежните преспи тежкотоварни автомобили и най-вече тирове.

[readMor e]

Обсъдена е и идеята за връщането на УКВ-радиостанциите, които да служат за връзка между мобилните енергийни екипи по време на бедствени ситуации в трудно достъпни места. "Често пъти, когато има проблеми в далекопроводите са необходими дни, за да бъдат отстранени. Това е свързано с трудно достъпните места и липсата на връзка с аварийните групи. По време на заседанието беше предложено и се прие да поискаме информация от мобилните оператори как решават нещата в тези случаи. Когато стане авария в електрозахранването, клетките изключват и тогава мобилните телефони стават безполезни. Има някаква идея да се върнем към доброто старо време и ползването на УКВ-радиостанции, но това е само идея", коментира областният управител.

Той допълни, че при бедствено положение, може да се стигне до използването на доброволните отряди, които трябваше да се сформират във всяка община от областта. Такъв засега има само в Севлиево, в останалите три общини са в процес на създаване.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News