Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Нестандартна форма на публичност по изпълнението на водния цикъл избраха от Общината. Традиционният брифинг на кмета Таня Христова не се проведе в кабинета й, а с обиколка на медии и специалисти по едни от най-възловите обекти. Добрата новина е, че и строители и кмет, дадоха дума до зимата да бъдат завършени особено важни за движението участъци. До първи асфалт ще бъдат възстановени  ул. "Николаевска" и бул. "Априлов", кв. Баждар - изцяло. Цялостно са възстановени уличните настилки на 20 улици по пътя на водния цикъл.

 

Навсякъде са удвоени усилията да се спазят сроковете и да се използва до минимум хубавото време. След 6 месеца разкопки, тежки бучащи машини и неудобства за гражданите, под ул. "Николаевска" са поставени нови водопроводни и газификационни тръби, оптични кабели. Улицата ще бъде завършена до зимата до първи асфалт. Очакванията са Баждар да бъде завършен изцяло до първия сняг.

Оказва се, че кв. Беленци е един от най-трудните участъци за полагане на подземна инфраструктура. Районът обхваща тесни и стръмни улици, в които трудно се разполага строителна механизация. Наложило се да разбиват с взрив скалите под местата, където трябва да минат водопровода и канализационната мрежа. За да не останат хората без вода е бил прекаран временен водопровод. За зимната подготовка се предвижда траншейно възстановяване с първи пласт асфалт на основните артерии в квартала. Досега са изпълнени близо 90 на сто от общия обем на работата в квартала, обясниха от фирма "Пътстройинженеринг", изпълнител на обекта. Жителите на квартала доста са поизстрадали от шума, запрашеността, но са доволни, че най-сетне ще имат нормална канализация. По целия проект 12 600 габровци от няколко квартала ще се сдобият с чисто нова канализация.

От Общината уточниха, ме в момента се изпълняват всички пет строителни договора в рамките на проекта: реконструкция на пречиствателна станция за питейни води; три етапа на рехабилитация на водоснабдителна мрежа - 76,5 км, разширяване на канализационна мрежа -18,5 км, рехабилитация на канализационна мрежа - 21,6 км, ремонт на помпени станции; реконструкция на пречиствателна станция за отпадъчни води. Общата стойност на петте строителни договора е 84 228 326,86 лв.

До момента са изпълнени: общо 73 км ВиК мрежи, т.е. повече от половината от общия обем 116,6 км, от които: 18 км изпълнена канализация; 55 км изпълнен водопровод. Към момента се извършват приоритетно възстановителни работи по ключови участъци с цел нормална експлоатация на уличната мрежа при зимни условия.

До момента цялостно са възстановени уличните настилки в обхвата на проекта за воден цикъл по улиците Морава, Цанко Церковски, Гимназиална, Пенчо Постомпиров, Василка Бенева, Хаджи Димитър, Орлово Гнездо, Добри Карталов, Иван Вазов, Лазар Донков, Драва, Македония, Селимица, Георги Стефанов, Васил Друмев, Обзор, Стръмнина, Брегалница, Алеко Богориди, Република.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News