Новините от Габрово и региона

 Мариана ДИМИТРОВА

За следващата година се предвижда ръст с 1.8 на сто в брутния вътрешен продукт, толкова проценти ще бъдат дефицитът в бюджета и инфлацията, заяви депутатът от БСП Йордан Стойков. На пресконференция в Габрово той очерта основните параметри на националния бюджет за 2014 г.

"Това, което по-малко се споменава е, че се предвижда растеж в износа в размер на 7.2 на сто, благодарение не толкова на вътрешно-икономически процеси, отколкото на започналото възстановяване в Европа и възстановяване на вътрешното търсене, където ръстът е значително по-малък – по прогноза на финансовото министерство около 1.9%. В макрорамката приходите са около 300 млрд. 886 млн. лв., което представлява 37.9% от брутния вътрешен продукт. Приходите са с 501 млн. лв. повече от актуализирания бюджет за 2013 г. Тоест очакваме приходите да се увеличат. Интересно е, че разходите финансовото министерство също успя да ги събере в предвидения по закон 40% от БВП – те са 32 млрд. 358 млн. лева. Това е ръст с около 380 млн. лв. спрямо 2013 г. Дефицитът ще бъде 1 млрд. 472 млн., което е в рамките на предвиденото от закона. Държавният дълг ще нарасне с 3.4 млрд. лв. или това е 22% от БТВ, което е най-ниският процент държавен дълг от брутния вътрешен продукт в сравнение с други европейски страни – голяма част от тях са на 50-60%.

Интерес представлява и за какво ще бъде изхарчен резервът. Предвидена е публично-инвестиционна програма, която се нарича "Растеж и устойчиво развитие на регионите" с бюджет от 500 млн. лева, където на конкурсен принцип ще бъдат финансирани проекти. Отделно 100 млн. лв. са предвидени за развитие на образованието, структурни мерки и приоритети, а също и по 20 млн. лв. за иновации и за бойна подготовка и готовност", коментира Йордан Стойков.

Очаква се през седмицата да бъдат гласувани бюджетът за здравната каса и социалният бюджет.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News