Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Окръжният съд спря производството пред Търговския регистър на избрания на 21 ноември нов управител на ВиК Мила Владова. Спирането е по повод иск на Общината, според която изборът е незаконосъобразен. Така че, засега Владимир Василев продължава да управлява водното дружество. Очаква се окончателното решение на съда по казуса ВиК.

Сагата със смяната на управителя на ВиК Габрово продължава вече месец. На 19 септември на свиканото от Министерството на регионалното развитие, което е мажоритарен собственик с 51 на сто дялове, общо събрание на дружеството, бе освободен без никакви мотиви и аргументи шефът на фирмата Владимир Василев и бе назначена Мила Владова, началник на пречиствателната станция.

Община Габрово, която има 34 на сто дялове във водното дружество, гласува против и още на другия ден обжалва решението пред Окръжен съд.

Магистратите стопираха встъпването на длъжност на новоизбрания управител до вземане на решение по заведено дело по казуса. Това осуети  встъпването в длъжност на Владова.

Община Габрово не е съгласна с ненавременната смяна в управлението на водното дружество, не само защото договорът на Василев все още не е изтекъл, но и защото по негово време са стопени голяма част от дълговете на дружеството. Но най-съществената причина е, че има пълна стиковка между ВиК и Общината за реализация на големия воден проект. Половината град е разкопан и се сменят водопроводните тръби, ако от ВиК не действат моментално при водни аварии, могат да се пропуснат сроковете. А това води до санкции и дори спиране на проекта. Докато нов ръководител се ориентира в ситуацията, белята може да стане, опасяват се от габровската община.

Намеренията на министерство на Десислава Терзиева явно са други. То е изпратило сигнал до комисията за установяване конфликт на интереси, че управителят Владимир Василев е в конфликт на интереси, защото  е общински съветник от ГЕРБ в Севлиево /градът не е съдружник във ВиК- Габрово/. Комисията обаче отхвърли сигнала, поради липса на данни за нарушение на ЗПУКИ.

Въпреки това от регионалното министерство настояват за ново събрание, по закон трябва да го направи Василев, който го  свиква на 17 януари 2014 година. Мотивите му са, че тогава ще бъдат ясни финансовите резултати на фирмата.

Министерството обаче  явно няма търпение за смени Василев, / в страната масово се сменят шефовете на ВиК дружествата/ и насрочи ново събрание на 21 ноември. Това е незаконосъобразно, докато не се произнесе съдът не бива да се предприемат подобни процедури, коментират юристи.

На извънредна сесия  на 18 ноември общинските съветници гласуваха представителят на Общината, кметът Таня Христова, да не участва в поредното събрание. То се проведе и без нея и отново уволни Василев и назначи Владова. Междувременно се оказа, че тя е била освободена от длъжността началник на пречиствателната станция, веднага след първия й избор за управител.

"Събрания до дупка и обжалвания до дупка. Така ни принуждава министерството на действаме ", бе първата реакцията на юриста Добромир Проданов, председател на групата общински съветници от ГЕРБ.

Според него министерството на регионалното развитие се опитва да заобиколи закона, като не се съобразява със съдебното решение. Не се знае какво ще е то, може да е и във вреда на Общината. Затова всеки от съдружниците трябва да изчака съдебното решение.

 "Питаме защо се бърза толкова много да се смени шефът на толкова важно дружество, какви са мотивите, но никой не ни дава отговор. Считаме, че не са възникнали обстоятелства министерството да иска ново събрание. Още повече Владимир Василев е изпълнил изискването да обяви събрание в определеният от закона двуседмичен срок и да изпрати покани на съдружниците за 19 януари. Ако не го е свършил, тогава по закон мажоритарният собственик, трябва да поеме нещата в свои ръце.

При създалата се ситуация Общината поиска спиране на вписването на новоизбрания на 21 ноември управител."

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News