Новините от Габрово и региона

 Продължава политическата чистка в страната и в областта, предупредиха на пресконференция днес депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев и Цветомир Михов.

Сред 27-те уволнени шефове на ДАИ в страната е и габровеца Венцислав Генов, който е заемал няколко години мястото след спечелване на конкурс, обявен след пенсионирането на предишния титуляр.

 Според Михов това е станало без мотиви, с промяна на устройствения правилник.

Той прогнозира, че процесът на смени продължава. Уволняват се хора, не защото не си вършат работата, а за да се намери работа за близки до новата власт, твърди той.

Цветомир Михов допълни, че вероятно такава ще е съдбата и на д-р Светослав Спасов, шеф на Областна дирекция по безопасност на храните. Той смята, че най-драстична е кадровата промяна в ръководството на РЗИ - Габрово, тя пример за чистка, тъй като назначения без конкурс нов шеф на службата е бил в листа на БСП. Досегашният директор д-р Петър Стефанов няма нищо общо с ГЕРБ, нито е член на партията. Той е специалист, назначен за държавен служител след спечелен конкурс, след сливането на РИОКОЗ и регионалния център по здравеопазване. Сега е уволнен без мотиви.

Подобна е и ситуацията с национален парк "Централен Балкан", за там се готви лидерът на ДПС в Габрово Христо Башев, който няма нужната квалификация.

Партийното кадруване  е една от болестите на българската демокрация, допълни  Томислав Дончев.

Според него 2014-та ще бъде година на промяната. Европейските средства за общините ще бъдат оскъдни, колкото да се довършат започнатите проекти. Един от начините за запълване на инвестиционната дупка са 500 млн. лв. , заделени във фонда за развитие на регионите, те се разпределят от Министерски съвет. Въпросът е колко от тях ще получат общините от Габровска област. Знае се вече, че парите за някои общини са определени, но не и за нашите.

"Интересно е да се разсъждава по въпроса дали протестите бележат край на българския преход или са неговото начало. В момента тече най-съществената част от този преход, според мен. Необходим е рестарт, но само нови избори не са достатъчни. Нужни са нови отношения между гражданите и политиците. Трябва да се намери новата пресечна точка между тях", твърди Томислав Дончев.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News