Новините от Габрово и региона

 Утре ще се разбере кой ще оглави регионалната структура на Държавна автомобилна инспекция. След масовото уволнение на всички досегашни началници на ДАИ в страната, бе обявен конкурс. На габровския от тримата кандидати, до последния тур са стигнали уволненият досегашен началник Венцислав Генов и Фьодор Леонтиев, като разликата е само една точка.

"В сряда ще се разберете кой ще спечели конкурса. Професионалистът Генов, който е работил немалко в инспекцията или бившият лидер и общински съветник от БСП Леонтиев?", зададоха риторичен въпрос депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев и Цветомир Михов на пресконференция днес.

По повод политическите чистки в държавата и областта Михов сподели друг, още по-драстичен случай с поредната смяна в Габрово. В края на миналата година в приемната си той получил сигнал от гражданин за готвена смяна в Музея на образованието, като досегашната директорка Мая Карагьозова трябвало да бъде отстранена, а на нейно място да бъде сложен Олег Цонев, от изборната листа на БСП. Тя е претърпяла операция, но вече се е възстановила и била на работа, информирал гражданинът. Имало натиск към дългогодишната директорка сама да се оттегли, сочел още сигналът.

Михов задал писмен въпрос на министъра на образованието Анелия Клисарова за достоверността на сигнала. "Предпочетох писмено да общуваме, отколкото да коментираме и да огласяваме неприятната тема пред всички по време на парламентарен контрол", допълни той.

От документацията става ясно, че Карагьозова е станала ръководител на музея след конкурс през 2000 година, а година по-късно той е преподписан от министъра на образованието за неопределено време.  "Тогава дори не е имало ГЕРБ, ако някой се съмнява защо прояваваме загриженост към г-жа Карагьозова", заяви Михов.

 Той показа пред журналисти писмения отговор на министър Клисарова от 10 декември 2013 г.

"Министерство на образованието и науката не разполага с информация по цитирания "сигнал за подготвяна смяна на директора на Националния музей на образованието в Габрово". Тъй като Националният музей на образованието в Габрово е уникална по своята функция институция, е некоректно да се създава напрежение, което компрометира неговата дейност", отговаря министър Клисарова на Цветомир Михов.

 Само няколко дни по-късно обаче, за временен директор на институцията е назначен  Олег Цонев. "Скоро листата на БСП няма да стигне за всички назначения в региона", коментира Михов.

Той ще отправи второ питане до Клисарова, за да се разбере дали е излъгала в отговора си или не знае какво се случва и кой прави назначенията в управляваното от нея ведомство.

"Не се чувствам обиден, ако министър Клисарова е излъгала мен, но тя обижда институцията Народно събрание, защото въпросът ми е като народен представител, според правилника му, мое право и задължение е да поставям пред министри въпроси, зададени от избирателите по време на приемните", обясни още той.

"Това не е нито първото, нито последното политическо назначение в областта. Важно е да се знае кой взема тези решение - областният управител, водачът на листата на БСП  Йордан Стойков или коалиционният му партньор Четин Казак?! Страшното е, че не се уволняват само симпатизанти на ГЕРБ, а се кара наред, за да се назначат "свои хора." Питам - как така всички в листите на БСП и ДПС са в състояние да се явят на какъвто и да било конкурс, в която и да е област и да го спечелят!?", допълни депутатът Томислав Дончев.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News