Новините от Габрово и региона

Габровските общински съветници вече ще получават около 450 лв. възнаграждение за свършеното в местния парламент. Сега възнаграждението им е 200 лв. Предложението ще бъде внесено на следващото заседание на ОбС.

Повишението не е самоволно, според закона за местното самоуправление те имат право на заплащане в размер на 70 на сто от средната брутна заплата на общинската администрация през последното тримесечие. Последните няколко години те не са се възползвали от това свое право, защото по време на управлението на ГЕРБ  с решение възнагражденията бяха намалени почти на половина. В момента всички общински съвети в страната връщат старото положение за въпросните 70 на сто.

В различните градове заплащането е различно, в зависимост от големината им. Затова и в София то е над 1000 лв., обясни Николай Сираков, председател на Общинския съвет.

Макар, че той няма да се възползва от увеличението /то не важи за председателите и ще продължава да получава малко над 1300 лв., което представлява 90 на сто от възнаграждението на кмета/, одобрява промяната. "Щом като общинските съветници вземат решения за инвестиции за милиони, нормално е да получават по-добро възнаграждение", коментира той.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News