Новините от Габрово и региона
 Музей на индустрията, обновени експозиции и модерна инфраструктура са част от придобивките, с които ще посрещнем новия туристически сезон напролет. До месец ще бъдат открити новите обекти от мащабния проект на Община Габрово, в който са включени едни от най-атрактивните и популярни места на културно-историческото наследство в региона. Възстановка на събитие от народния календар, тематична конференция и организирани посещения са сред планираните официални инициативи, информира Миглена Въгленова, експерт „Публичност и визуализация“ в Общината.

Интегрираният проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура в община Габрово включва общо десет обекта. Финансирането е на обща стойност 6 195 596 лева по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. 

"Стойността за обновяването на 10-те обекта е над 6 млн. лв., включително и музея. Подчертавам още веднъж това", уточнява зам. кметът Климент Кунев, който пряко отговаря за реализирането на проекта, по повод недоброжелателни коментари, че са пръснати 6 млн. лв., за да се покаже замиращата индустрия на Габрово в новия музей.      

Най -голямата изненада за туристи и габровци ще е Интерактивният музей на индустрията, първи по рода си на Балканите. Той се помещава в изцяло реконструираната сграда на бившия исторически музей. В него са включени над 20 инсталации от видео, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия през епохите на индустриализацията, социализма и съвремието. Отбелязан е приносът на местните индустриалци и видовете промишленост, прочули града. В подземния етаж е оборудван малък, но модерен киносалон, където туристите могат да разгледат Габрово и околностите от птичи поглед в десетминутен триизмерен филм.

Новият музей е напълно готов, експозициите са подредени, обучени са петима млади хора по специалностите  „Екскурзовод” и „Аниматор в туризма”, които ще работят в музея на индустрията. За да отвори официално врати той, се чака само съгласувателно решение от Министерството на културата, допълни Кунев.

Известна като „Къща на спомените”, сградата на Дечковата къща е реставрирана и оборудвана. Приземният етаж е преустроен, като са обособени ретро дрогерия и ретро фотоателие.

В Архитектурно историческия резерват Боженци са реставрирани няколко възрожденски сгради. Паркингът е рехабилитиран, с нова обслужваща сграда  в автентичен стил, калдъръмената настилка е благоустроена, сградите са с ново експозиционно обзавеждане. Сградите резервата са напълно преобзаведени и оборудвани със съвременна презентационна и офис техника. Реставрирани са административната сграда, Старото школо, Новото школо, къща Митю Станев и къща Дончо Попа.

В архитектурно-етнографски комплекс „Етър” са изградени подпорни стени, алея и паркинг, система за видеонаблюдение, извършена бе подмяна и инсталиране на осветление, а също така - озеленяване, възстановяване на компрометирана калдъръмена настилка и балканджийската мандра, монтирани са дървени пейки и маси в стила на музея. Паркингите на двата туристически обекта вече разполагат с интелигентни системи за контрол на достъпа, а за посетителите на Етъра са осигурени индивидуални електронни тур-гайд устройства. Изградени са модерна система за достъп до паркинга, нова пешеходна алея и видеонаблюдение.

Създаден е туристически интернет портал за резервации и нови рекламни материали за туристическите обекти, обясни Климент Кунев.

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News