Новините от Габрово и региона

Николай Григоров: Като габровец искам моят кмет да бъде достоен човек, а не доносник, който ходи в Брюксел да “топи” държавата, защото не е минало на неговата

 

От всичките 28 областни градове, Габрово, Пловдив и Благоевград, където управлява ГЕРБ не са получили нито от лев по инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, одобрена от правителството. Общините получават 289 млн. лв., като най-облагодетелствани са средни и малки общини.

За Габровска област са одобрени едва 5 проекта. 381 079 лв. се отпускат за основен ремонт на част от улична мрежа на Трявна; център за рехабилитация и интегриране на хора с увреждания чрез физическа култура и спорт Дряново – 754 317 лв.; ремонт на улици "Люляк", "Шипка" и "Синчец" в с. Градница - 50 000 лв.; ремонт на улици "Хр. Иванов" и "Крайбрежна" в с. П. Славейков - 50 000 лв.; ремонт на улица "9 септември" в с. Ряховците - 50 000 лв.

Ситуацията коментира народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев:

"Отделни общини вземат по 5, 6, 7 и повече милиона, села получават милиони за улици, тротоари и чистене на дерета (любима дисциплина още от времето на тройната коалиция), а за цялата Габровска област отпусканите пари са милион и 400 хил. Сигурно и другите области имат нужди, но защо нуждите на Габровско се подценяват?

 Колкото до Община Габрово, това си е наказателно мероприятие, т.е. габровци да си опичат акъла, какви ги вършат особено по избори….Тъжно, нагло и недалновидно в крайна сметка. Ефектът ще е обратен. Първо, аз тази работа няма да я оставя така.  Имаме показателен случай - два града с еднакви проекти с европейско финансиране - на Враца държавата помага за асфалтиране на улиците с 7 млн. лв., а Габрово, което на всичкото отгоре е значително по- напред в реализацията на проекта за водния цикъл, трябва да направи същото със собствени средства.  Сигурен съм, че колегите от Европейската комисия ще се заинтересуват от това. Поздравявам Севлиево, Дряново и Трявна за одобрените проекти. Радвам се, че пари влизат в нашата област, макар че сравнено с отпуснатите на други места, това са трохи.

Само, че това не е единственото безобразие - общините имаха по 3 дни за подготовка на проектите, самите проекти бяха „оценени“ светкавично със скорост от по 100 проекта на ден…Интересният въпрос тук е, защо беше необходима тази имитация на конкурентна процедура? Ако имаше истинско състезание, Габрово щеше да се пребори, както го е правило винаги досега. А сега, габровци сигурно трябва да напишат по едно писмо на финансовия министър или на министър председателя с краткия въпрос „Защо ни мразиш?“

Областният управител не е съгласен с тези констатации. Още повече,

одобрение е получил и предложеният от него проект за ремонт на пътя Белица-Трявна-Божковци-Жълтеш-Габрово, той е в размер на 3 500 000 лв. Така, че област Габрово ще получи около 4 785 396 лв., уточни  на пресконференция Николай Григоров.

“Изключително неприятно впечатление ми направиха коментарите на кмета на Габрово Таня Христова и депутата Томислав Дончев пред медии, че Габрово е наказано от държавата, защото тук управляват ГЕРБ. На всички е ясно, че това е политическо говорене, тъй като наближават избори. Направените внушения и от двамата ми се струват изключително несъстоятелни. Вместо да се правят истерични изявления, по-скоро трябва да анализираме какво се случи и дали наистина качеството на проектите съответства на целите на програмата на правителството. А и фактите говорят друго. Резонно е да попитам тогава защо други общини, управлявани от ГЕРБ, получиха финансиране. Такива са Бургас, Русе, София и други. Нека веднъж поне, потърсим вината в себе си, а не да обвиняваме другите”, призова областният управител.

И зададе въпросът:„Дали наистина община Габрово беше на 100 процента готова – това тепърва ще се стане ясно. Нека се замислим за качеството на подадените проекти, да преценим дали диалогът на местната власт с представители на централната власт е достатъчно добър? Да, роля на областния управител е да лобира да се случват нещата в областта, но не по-малка е ролята на кметовете, напротив, тяхната роля е по-голяма защото са избрани мажоритарно. Има неща, които могат да се случат, само че диалогът с кметовете на другите общини с държавните институции е далеч по-гладък, отколкото с този на Габрово."

По повод нападки от ГЕРБ за липса на лоби, областният управител е  категоричен, че селектирането на подадените предложения от общините не е било в неговите правомощия.

Той е неприятно изненадан от думите на кмета Таня Христова пред медии: "Този случай ще представя като лоша практика в ЕС. Няма да се посвеня да използвам високата трибуна на комисиите, в които участвам в Комитета на регионите. Мисля, че Европа трябва да знае какво се случва в България и в частност в един град, който се бори наистина да намери своето достойно място на картата на Европа. Всички ние имаме право на достъп до информация и до участие в процесите. Защото ако наистина по този начин продължават да се случват нещата в нашата държава, мисля, че всички ще се наредим на опашка на Терминал № 2 и ще търсим късмета си по други географски ширини".

Коментарът на Григоров е: "Като габровец, искам моят кмет да бъде достоен човек, а не да бъде доносник, който ходи в Брюксел да “топи” държавата, защото не е минало на неговата. Разбирам, че това е политиката на ГЕРБ, но това е недостойна позиция. Когато кметът на Габрово призовава гражданите да отиват към Терминал 2, това е проблем вече на гражданите. Как нещата в последните 6 месеца станаха толкова нетърпими, че да ни призовава кметът да напускаме страната?”, пита Григоров.

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News