Новините от Габрово и региона

 "Да назначиш човек, уличен в злоупотреби в дърводобива за директор на природен парк е, като да пуснеш вълк да пази кошарата", коментира депутатът Томислав Дончев

 

Женина ДЕНЧЕВА

Скандалът с назначаването на севлиевския ДПС лидер Али Алиев за заместващ директор на природен парк Българка - Габрово продължава вече седмица. Не само заради моралната страна на проблема - той е назначен на мястото на титуляра Мая Радева, която е в болнични след катастрофа, но и заради факта, че Алиев има своя фирма за дърводобив и транспортен бизнес. Третият смущаващ факт е, че изведнъж БСП и ДПС заговориха за директорски конкурс в парка, независимо, че Радева е на този пост след спечелен конкурс и е сред основателите на парка, а оценката за дейността му е много добра.

Едва ли някой се съмнява кой ще спечели новия конкурс?! Дори следващият шеф на парка да не е точно Алиев, заради скандалните разкрития около личността му в почти всички национални и местни медии, то пак ще е от ДПС, твърдят осведомени. Според еколозите от “За да остане природа в България” от два месеца се говорело, че Алиев ще е новият директор. Хапката е твърде апетитна. Освен необятните гори на парк Българка, там се  изпълняват и три европроекта за над 10 млн. лв.

Те припомнят, че по подобен начин  бе уволнен директорът на национален парк Централен балкан и  наскоро бе назначен лидерът на ДПС в Габрово Христо Башев. Неотдавна бе отстранен шефа на парк Сините камъни в Сливен и назначена Фатме Мустафова. Сменени бяха и директорите на парковете Странджа, Шуменско плато и Рилски манастир, както и на националните Рила и Пирин.

Проверка в Търговския регистър сочи, че временният шеф на парк Българка  е собственик на ЕТ “Бара Али Алиев”. Фирмата се занимава с дърводобив и транспортен бизнес. Тя е включена в списъка на длъжниците с неуредени публични задължения в размер на 32 851 лв. От 2001 до 2008 г. Алиев е бил зам.-директор на Държавно горско стопанство - Севлиево, но е бил отстранен заради съмнения за незаконна сеч. С негов автомобил е превозвана незаконно придобита дървесина. По случая е водено и дело срещу Алиев, но не е осъден.

 Освен лидер на ДПС, Али Алиев е общински съветник, той бе четвърти и в листата на изборите през 2013 г. Преди последните местни избори се появи сведение, че Алиев е бил е агент, секретен сътрудник на Държавна сигурност, с псевдонима Виктор.

Алиев не смята новия си пост за политическо назначение, тъй като инцидент е наложил да има временен шеф.  “Отговарям на всички професионални условия като стаж и специалност за длъжността, лицензиран лесовъд съм”, каза Алиев. Той твърди, че фирмата му няма реална дейност, а задълженията са от неплатени осигуровки.

От министерството на земеделието коментираха, че Алиев е на поста до завръщането на титуляра Радева. Тя не е посочила свой заместник. Целият персонал на дирекцията бил 5 човека и нито един от тях нямал нужното за поста образование.

"Това не е вярно. Още на другия ден след катастрофата издадох заповед да ме замества колежката Милена Илиева, както и друг път се е случвало при мои отпуски или отсъствия", контрира Мая Радева.

Колегите й от парка не можаха да скрият възмущението си, че още първият ден Алиев е наредил да съберат вещите на Радева в кашони и сменил бравата на вратата на директорския кабинет, явно се канел да остава за постоянно. От вчера е наредил да се заключва и входната врата на офиса, не може така който иска да си влиза. При нас идват граждани, деца за обучение и наблюдения, оплакват се от екипа на парка.

Че апетитите на ДПС към шефското място на парка не са нови, сочи и фактът, че преди месец Изпълнителната агенция по горите е наредила одит на парк Българка. В петък двете млади одиторки приключиха предварителния доклад за одита и си тръгнаха с автомобила на Али Алиев. Не се разбра до София ли ще ги кара той или само до автобусната спирка...
По предварителна информация големи нарушения в одита не са открити, но било пълно с доста странни заключения,  "безумия", казват юристи. Одитът ще бъде обжалван, макар че умишлено е предаден по-рано на директора Мая Радева. Предварителният доклад от одита е трябвало да бъде предаден днес, като има петдневен срок за  обжалване.

Одиторките и Алиев посетили дома на Радева около 15.30 часа в петък и й връчили документа. "Щяхме да загубим два дни от общо петдневния срок, защото събота и неделя са почивни за дирекцията и сградата се заключва. След скандали и разправии успяхме да убедим Алиев да ни позволи достъп до нужните документи, работим усилено по обжалването", обясни юристът Евгения Попова.

"Изпратих факс с изходящ номер до Изпълнителната агенция по горите с искане да бъде удължен срокът на обжалване поради създалата си ситуация, но още нямам отговор", обясни по телефона Мая Радева.

Тя е в болнични до 8 март. Ако агенцията по горите реши, може да промени необмисленото си решение за Алиев, още повече той е назначен с изпитателен срок, обясни тя.

Екипът на парка е стресиран, не само, че новият им шеф говори на жените в мъжки род /!?/, но и че цялата ситуация може да стопира изпълнението на започнатите европроекти, за които е вложен много труд. Инициатор и двигател на проектите е Мая Радева, която лекува травми и е в шок от катастрофата, а и не само от нея. Ако Мая я няма, нещата ще се провалят, казват от екипа й. "Ако някой си мисли, че в парк Българка има пари накуп, много се лъже. Работим по проекти, отчитаме дейности пред Министерството на околната среда, оттам ги финансират, правим съответните разходи и така продължаваме по проектите. Боли ме, че всичко ще се провали, усещам го по поведението и думите на Алиев", казва още Радева.

Нито тя, нито колегите й приемат намеците, че имало нередности покрай проектите. Напротив,  всичко се преглежда многократно от експерти, юристи, счетоводител, специализиран по проекти. Досега всичко е било перфектно.

Мълвата, че "имало нещо покрай проектите" потвърди и областният управител Николай Григоров. На пресконференция той каза: "Там час по скоро трябва да се обяви конкурс, за да дойде нов директор. Няма лошо директорът на парка, или на други институции през 3-4 години да се явява на конкурс. Има какви ли не коментари, свързани с реализирането на проектите в парка. Имам сигнали и за парка, и за други институции. Има много въпроси, на които трябва да се отговори. В момента се подготвя обсъждане на 10-годишен план за управление на парка. Има много бележки по него. Ако се приеме в този му вид, много фирми и граждани ще загубят поминъка си."

Явно наглостта на ДПС вбеси дори БСП в Габрово, която излезе с декларация против назначаване на Али Алиев. В нея освен, че се потвърждава собствеността му на въпросната еднолична фирма, а също така и задълженията й към НАП за 32 851 лв.

"Спешно да бъде обявен и проведен честен и открит конкурс за длъжността директор. Настояваме да се преустанови практиката да се назначават компрометирани лица на ръководни длъжности”, пише още в декларацията на габровските социалистите.

Светкавично реагира и ГЕРБ - Габрово: "Ако казусът „Пеевски“ взриви страната, то казусът „Али Алиев“ ще взриви Габровска област, и не само. Призоваваме и за прекратяване на практиката за партийни и непрозрачни назначения в държавни структури. Ако назначението на Али Алиев е симптом за страшна болест в управлението на страната, то декларацията, с която БСП-Габрово се обявява против назначението е плашеща и е симптом за смъртоносна болест. На практика така социалистическата партия ясно демонстрира, че страната не се управлява от нея, а задкулисно, че друг взема решенията и че БСП дори не знае за тях. Така БСП ясно, публично и на висок глас заяви, че е употребена играчка в ръцете на ДПС и олигарсите", се казва в позицията на ГЕРБ в Габрово.

От парламентарната група на ГЕРБ също се възмутиха от назначението. “Настояваме веднага да бъде поправена грубата грешка с назначаването на Алиев”, заяви депутатът Томислав Дончев.

За в. "Габрово ДНЕС" той каза:  "Да назначиш човек уличен в злоупотреби в дърводобива за директор на природен парк е, като да пуснеш вълк да пази кошарата. По интересни са другите въпроси: Кой взе това решение? Кой е този, на когото ама изобщо не му пука какво мислим? Защо този човек трябва да отиде там? Не мисля, че идеята е да се намери на някого служба, става дума за интереси и то сериозни интереси. Те са свързани с дърводобива, с проектите, които се реализират там, ако не и със строителство в защитените територии. Той има собствена фирма, която към момента на назначаването не е закрита. Доколко законно е назначението и дали той не попада в пряк конфликт на интереси?

Иначе хубавото в ситуацията е общата реакция на възмущение. Това показва, че не сме загубили чувствителност, а и определено имаше стъписване сред управляващите."

Еколози се канят да организират протести пред сградата на парк Българка.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News