Новините от Габрово и региона

 Снимка Радослав ПЪРВАНОВ

Премиерът Пламен Орешарски, депутати, сред които и габровските Томислав Дончев и Цветомир Михов, кметовете на Габрово Таня Христова и на Казанлък Галина Стоянова, хиляди граждани, въпреки лошото време изкачиха вчера стълбите до легендарния връх Шипка в деня на националния ни празник.

"За да пребъде България, е необходимо да работим неуморно за нейното развитие. Това е наша обща кауза. За да я постигнем, нека сме единни поне в нашето родолюбие, каза министър-председателят Пламен Орешарски в словото си по време на тържествения митинг.

„Да бъдем на 3 март на този славен връх и да се поклоним пред героите на нашето Освобождение е наш дълг и чест. Дълбока признателност и благодарност пред тяхната смелост и героизъм. Важно е да помним и да се гордеем с нашето минало. Но още по- важно е да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето. Защото свободата не се дава веднъж завинаги. За нея трябва да се работи всеки ден”, каза още премиерът Орешарски.
„В Балкана има един спомен, има едно име, що вечно живей” и това е Шипка. Под краката ни днес лежи подвигът на младите опълченци, които венчаха България с лаврови венци и се бориха, за да бъдем свободни. Нека стъпваме внимателно по тази земя, по която дадоха живота си нашите предци. Вярвам, че ако се вслушаме, ще чуем техния завет, защото Балкана най- добре помни историята и най- истински я разказва „от урва на урва и от век на век.

Днес празнуваме възстановяването на българската държавност. Но да не забравяме, че за да пребъде България, е необходимо да работим неуморно за нейното развитие. Това е наша обща кауза. За да я постигнем, нека сме единни поне в нашето родолюбие. В своята 13 вековна история България неведнъж се е възраждала след времена на тежки изпитания. Във всяка епоха са се раждали достойни синове и дъщери, които са отдавали живота си за свободата на Отечеството. Този силен дух, който и днес усещаме на Шипка, ме кара без колебание да повторя, че „Българин да се наричам - първа радост е за мене”, допълни премиерът.

Речта на Орешарски бе приета с освирквания от агитка и викове „Турци сте!", но премиерът отказа да коментира репликите им. Пред медии Пламен Орешарски коментира и ситуацията в Украйна като нагнетена и призова всички страни да се въздържат от провокации. Според премиера случващото се в Украйна и Крим е заплаха за сигурността за цяла Европа, но увери, че държавата има готовност за реакция при необходимост.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News