Новините от Габрово и региона

  

 Още малко търпение, водният цикъл приключва в края на годината, е добрата новина. Не че ще ни бъде по-лесно да се движим пеш и с автомобил, особено по централните улици, защото там започва реализирането на други инфраструктурни проекти,  като кръстовището до Консултативна поликлиника, реконструкцията на Шести участък и парк Маркотея.

Досега са възстановени изцяло 23 улици след поставянето на водопроводни тръби. Но те са само една малка част от предстоящите възстановявания на пътната настилка. По-големите пътни артерии, като бул. "Априлов", ул. "Орловска", а също така кварталите Градище, Баждар, Лисец, Беленци тепърва ще бъдат преасфалтирани. Продължават работите по прокопаване и поставяне на тръби по водния цикъл. Остават да се положат още 20 км водопроводни мрежи.

"Но най-важното в момента е възстановяване на улични и тротоарни настилки, като се следи стриктно за тяхното качество. Очакванията ни са пълноценно и ефективно да се използва 2014 година за завършване на проекта",  информира ръководителят на звеното за управление на водния цикъл Марта Петрова.

Тя уточни, че възстановяването се извършва със средства по проекта и от бюджета на Общината. От министерството на околната среда и водите се финансира възстановяването до траншея. Европейското финансиране поема възстановяване на ситуацията преди разкопаването, всичко останало е недопустим разход. Затова, когато се налага възстановяване цялостно на улицата, средствата са от Общината по кредит от фонд "Флаг",уточни Петрова.

Заради по-меката зима строително-монтажните работи почти не са преустановявани, сега вече се работи с пълен капацитет. Договорите със строителните фирми изтичат в началото и края на лятото, темповете на работата дават основание да се смята, че крайните срокове ще бъдат изпълнени. Целта на цялото това усилие е водните загуби от 73 на сто да бъдат сведени до 39 на сто.

Така, че в края на годината вече трябва да са приключили всички  строителни и довършителни работи, с изключение на договорът за реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води, чийто краен срок е януари 2015 година. Според проекта през идната година ще бъдат отстранени евентуални дефекти в мрежата, за сметка на строителните фирми. Това е период, в който се тестват всички нови съоръжения, тяхната нормална експлоатация, годност, качество  на изпълнение. Тогава ще бъде окончателно отчетен пред управляващия орган административно и финансово проектът.

"Активно се работи и по други инфраструктурни обекти в града. Очакванията ни са в края на тази година габровци да се радват на качествено нова градска среда, както по отношение на екологична инфраструктура, така и на уличната мрежа", допълни Марта Петрова.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News