Новините от Габрово и региона

  Не съм мечтал за брюкселска кариера. Мечтал съм да направя много за Габрово, мечтал съм да променим България, споделя водачът на eвролистата на ГЕРБ

 

Женина ДЕНЧЕВА

 

- Коя ще бъде най-важната ви мисия в Европарламента, за какво и кого ще лобирате?

- Европарламентът е място, където се коват европейски политики, но е и институция, която може да влияе на случващото се в България. Нямам предвид само това, което България получава от ЕС, но и спазването на европейските норми, правила и принципи, нещо което понякога е по- важно.

Само, че преди да стигнем до темата за Европарламента, има и друга, далеч по-важна и това е необходимостта от победа на тези избори. Не заради страстта към победата, не заради политическите сметки, а защото една категорична победа, може да върне надеждите и да промени нещата. Това е големия залог на тези избори.

 - Водач на евролистата!? Обикновено в такива случаи се казва, че е голяма отговорност. Сигурно е така, но същевременно е елегантно "измъкване" от тежката политическа и парламентарна криза в страната! Или не е така?

- Не съм мечтал за брюкселска кариера. Мечтал съм да направя много за Габрово, мечтал съм да променим България. И сега считам, участието в тези избори за битка за България, а не за място в Брюксел. Колкото до родната политическа ситуация от нея „няма измъкване“, напротив, предстои ми да вляза в сърцето на бурята.

- Може да ви се наложи да седите на една банка до Станишев в Европарламента и по "европейски възпитано" да общувате и гласувате заедно. Харесва ли ви тази перспектива?

- Няма да се наложи да стоя на една банка до Станишев!

- Да се върнем към нашата доста мрачна действителност - май започна вече предизборната борба, ударите под пояса, не че са спирали през последната една година. ГЕРБ пак ли ще води толерантна предизборна битка, позитивна кампания?

- Ако искаш да кажеш нещо някому и той да те разбере, трябва да му говориш разбираемо и спокойно, а не да крещиш и да ръкомахаш пред лицето му. Също така,  не върши работа, вместо да кажеш какво искаш и мислиш, да обясняваш „да знаеш, този другия, каква свиня е…“

В България е загубен не нормалния политически тон, загубена е изобщо способността да се води нормален човешки разговор. Въпреки това, както винаги досега, кампанията ще бъде позитивна, ще заложим на лицата, на идеите, на целите, а не на кофите с помия. Досега хората винаги са  го оценявали, вярвам че и сега ще е така.

Колкото до „ударите под пояса“, от 2007 г. опонентите ми не са спирали, този път няма да бъде различно, дори ще бъде по- лошо. Аз ще издържа, но ми е болно, че това трови цялата среда и обществото.

- Ами ако се повтори вариант на манипулацията "костинбродските бюлетини"? Отново ли ще оставите нещата да се проточат в прокуратурата / нещо, което ви коства управлението/ или ще реагирате на мига?

- Понякога, за да се разбере истината трябва време. Така ще е и „костинбродските бюлетини“. Затова пък хората имат разум и могат да преценяват.

- Какво ще обещава ГЕРБ на избирателите в кампанията, включително и на габровци?

- Знаете, че не съм по обещанията. Искам само да отбележа за тези, които съжаляват и за тези, които се радват, че тръгвам на някъде, че не е важно, къде ходиш, а къде се връщаш.

- Бареков много се е заканил на ГЕРБ, отделно Атака, да не говорим за БСП и ДПС. ГЕРБ пак ли е сам срещу всички?

- В такава ситуация съм горд, че сме сами.

- Успя ли парламента да сътвори добър Изборен кодекс?

- Не. Това, което се прие има смисъл, единствено за да оправдае над половин годишните закани и обещания за нови изборни правила. Промяна няма, поне положителна няма.
 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News