Новините от Габрово и региона

Изданието „Габровски хумор” (съставители: Татяна Цанкова и Венета Козарева) вече е преведено на японски. Японското заглавие е „Габровски хумор и анекдоти”. Издадена от издателска компания Tosho на университета Кобе.

"Преводът е дело на проф. Чихару Накамура, осъществено е от английската емисия на нашето издание (с преводач Галина Бонева) и е илюстрирано с карикатури от фонда на ДХС на Борис Димовски и рисунки на Йорданка Шиякова. За корицата е избрано изображението на емблематичен габровски часовник със завързани стрелки (автор Йорданка Шиякова). Вярно, не можем да „чуем” как звучат на японски нашите прочути вицове, но се радваме, че първите читатели на сборника в Япония са Японско-българското общество, българското посолство и самият Калоян Махлянов-Котоошу", разказва Венета Козарева от ДХС.

По желание на ДХС екземпляри ще получат още Националната библиотека, Регионалната библиотека в Габрово и библиотеката на ДХС. Една книжка е запазена специално за японския посланик в София, който съвсем скоро ще посети ДХС и Габрово.

"Така езиците, на които звучи габровският хумор, се увеличиха с още един, както и изданията (досега са ни известни 47 издания на 25 езика). Знайно е, че вицовете и анекдотите имат неподозирана сила – да отварят врати, да прехвърлят граници и да разтопяват прегради между хората. Очакваме сборникът с габровски хумор да стане повод за преоткриване на Габрово и България и да докосне сърцата на хората от Страната на изгряващото слънце. В това ни уверява самият преводач проф. Накамура в предговора на „Габровски хумор и анекдоти”: „Скъпи читатели, които поемате тази книга в ръцете си, като един от множеството японци, които харесват България, ще бъда много щастлив, ако откриете съществуването на една богата хумористична култура в допълнение към прочутото кисело мляко и парфюм от български рози", допълва Козарева.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News