Новините от Габрово и региона

 Общинско жилище ще предоставят на пострадалото семейство от Севлиево, което загуби едното си дете и къщата след взрив на 8 март около 22.30 часа. Сериозно са пострадали и околните къщи.

Според кмета Иван Иванов продължават процесуалните действия и технически прегледи по случая, но все още не е ясна причината за трагедията.  Не може да се установи източника на газ, предизвикал инцидента, при който загина 11-годишният Анатоли, а 15-годишната му сестра Арзу е с 28 на сто изгаряния в "Пирогов".

За по 325 лв. социални помощи могат да кандидатстват и собствениците на пострадалите наоколо къщи.

Версиите за мощната експлозия са две - неизправна газова бутилка или теч от спукана тръба на газопреносната мрежа на Севлиево.

Децата били сами вкъщи по време на инцидента, родителите им заминали на гурбет -  майката в Гърция, а бащата в Германия. Наглеждали ги лели, чичовци и съседи.  Сами обаче децата прекарвали нощите. Въпреки това и двамата ходели на училище. Според Здравка Лалева от "Социално подпомагане" в Севлиево децата са получавали социални помощи. Въпреки че са били бедни, са ходели спретнати, били добре възпитани и са се учели добре.

Когато станала трагедията, момченцетото вече било в леглото, твърдят съседи. Сестра му се опитала да запали печката на твърдо гориво, заредена с дърва. Последвала експлозия и едноетажната къща се срутила до основи. Бетонната плоча от тавана се стоварила върху момчето.

Съседите се притекли на помощ, успели да измъкнат малкия изпод отломките, кракът му бил счупен, имал рана и на главата. Децата били откарани в областната болница в Габрово, където въпреки усилията на лекарите Анатоли починал, а сестра му е транспортирана в “Пирогов”.  Днес тя е претърпяла успешна операция, предстоят й още.

Майката вече е успяла да се прибере от Гърция за погребението на детето си.

Според първоначалната версия причината за експлозията е неизправна туристическа бутилка 3 литра, от която изтичала газ. Съседи и роднини обаче смятат, че причината е попадналото в канализацията синьо гориво от газоразпределителна мрежа на Севлиево.

Къщите в квартала не са газифицирани, но хората твърдят, че от седмица миришело на  газ. По улицата копаят за водния цикъл на Севлиево,  хората предполагат, че може да се е спукала някоя тръба. Най-много миришело в банята на пострадалото семейство, казват още хората от ул. "Васил Левски".

От газовото дружество “Севлиево газ” категорично отричат да има авария, още по-малко, че от тръбите да е изтичала газ. Шефът на дружеството Момчил Момчилов обяснява, че в къщата е имало и друга бутилка за битова газ, която обаче все още не била открита  сред отломките.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News