Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

Над 100 паркоместа ще бъдат обособени до новата крайречна улица "Софроний Врачански", свързваща мост Игото с Баев мост. В момента там се укрепват подпорните стени на река Янтра, оформят се пешеходната зона, тротоарите, тераси за отдих и наблюдение. Очаква се новата улица да бъде завършена до майските празници в града.

До 30 април пък трябва да приключат всички дейности по водния цикъл в кв. "Баждар", включително и почистването, стана ясно от екипа по проекта. Там се прилага успешен комплексен подход като инвестициите са насочени не само към подмяната на ВиК-мрежата, но и на цялостен ремонт на улиците там. Ще бъде и възстановена и пропадналата зона, която бе ремонтирана преди падането на снега, уточниха още от екипа по водния цикъл.

"Зелена зона" става вече ул. "Любен Каравелов", вече се обособяват там места за засаждане на цветя, дървета и тревните площи, а за автомобилите на живущите там се изгражда паркинг. До двайсетина дни трябва да бъде завършена и близката ул. "Орловска" в участъка от еднопосочната ул. "Шипка" до пътя за Велико Търново.

Започващият от Шиваров мост чугунен водопровод ще достигне до кв. Сефановци. Когато това стане, ще бъде изключен старият водопровод, който в централната градска е силно амортизиран. По думите на екипа на проекта за водния цикъл това е причината улици като "Николаевска" все още да стоят неасфалтирани, тъй като ако сега се извършат действия по възстановяването, това няма да е оправдан разход, защото отдолу стои стар водопровод. Улицата не е завършена, но за сметка на това се положи инфраструктурата за газ. В рамките на два месеца ще започне полагането на пластовете асфлат. За бул. "Априлов", ул. "Скобелевска" и ул. "Брянска" (до площада на гарата) се предвижда цялостно преасфалтиране.

Работи се усилено и по ул. "Стефана Богдан Генчева", както и по малките улици в участъка над училище "Райчо Каролев".

В същото време екипи извършват строителни дейности в Шести участък, като идеята е да се върне автентичния облик в тази старинна част на града. Това се очаква да стане до края на годината. Пешеходните зони в Шести участък ще бъдат с калдъръм, местата за преминаване на превозни средства ще са павирани, а страничните улици ще имат асфалтово покритие. Дори уличното осветление ще бъде с характерните за началото на миналия век фенери. Възстановяването на старинната част на града става възможно благодарение на "Интегриран проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на град Габрово". Собствениците на къщи в Шести участък също трябва да се погрижат за облика на сградите. На водещата към Шести участък улица "Калоян" се предвижда изграждането на паркинг, зелена зона и площадка за игра, съоръженията на която ще бъдат за деца над 8-годишна възраст.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News