Новините от Габрово и региона

  

Мариана ДИМИТРОВА

Изцяло нова философия ще има вече програмата за развитие на селските райони, заяви в Габрово зам.министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Той, заедно с депутати от БСП посетиха общините в Габровска област. Зам. Министър Гечев се срещна с жителите на Севлиево, депутатът Йордан Стойков – в Дряново, колежката му Валентина Богданова в Трявна, а Таню Киряков като народен представител от БСП се срещна с представители на спортните клубове в Габрово.

През новия програмен период се предвижда събсидиите за животни да не се раздават за пасища, а за добитък, като по този начин ще бъдат изчистени кухите проекти, заяви зам. министърът. „Транспортните разходи на малките земеделски производители до 200 пункта за предаване на мляко в страната ще бъдат изцяло финансирани от новата програма за развитие на селските райони. 20 на сто от всички инвестиционни мерки ще са насочени към финансиране на биологично земеделие. Програмата насърчава обединенията на земеделски производители. Ако например 10 от тях заедно кандидатстват за закупуване на техника ще получат 10 на сто бонус от програмата. Ако това направят 20 земеделски производители, субсидията им скача с 20%”, обясни Явор Гечев. И допълни, че улеснено е и самото кандидатстване, като са разработени типове проекти.

Чрез програмата за развитие на селските райони ще бъдат създадени две борси - за Северното и Южно Черноморие. По този начин ще се свърже производството на зеленчуци и плодове от страната с олинклузив обслужването в курортите, а една от целите е да се избегне прекупвачеството през няколко ръце, а земеделската стока от производителя да стига директно до купувача.

„В тази програма има политика, тя ще доведе до реален ръст на брутния национален продукт. Повече малки стопанства ще са станали средни, ще са икономически устойчиви и ще бъдат насърчени да се обединяват при реализирането на продукцията си на пазара. Очакваме сериозно отпушване на животновъдството и то с гарантирани бюджети, които няма да позволят един сектор да изсмуква парите на друг сектор”, уточни зам.министърът.

Той допълни, че в тази програма е създаден солидарен фонд, в който ще се капитализират като начало 100 млн. лв. Ако продукцията бъде ударена от градушка или пък има шап по животните, съответният земеделски производител ще бъде подпомогнат, за да остане в сектора. Като тук не става въпрос да се възстановят загубите му, а това да се закрепи и остане в бранша.

Чрез програмата се насърчава функционирането на стратегически обекти – „Национална генна банка животновъдство”, „Национална генна банка растениевъдство”, „Национален геномен център”.

Гарантирането на 100 процента контрол на храните в станата ще става чрез „Национална референтна лаборатория с национален референтен център”.

 

Снимка: Йордан Стойков, Явор Гечев, Валентина Богданова и Таню Киряков се срещнаха с жители на областта


Теми с продължение
News management powered by Xpression News