Новините от Габрово и региона

  

Уважаеми дейци на културата, науката, изкуствата,

 

Най-сърдечно Ви поздравявам с 24 май – Деня на българската просвета и култура  и на славянската писменост . Нека се научим да ценим културата, просветата и науката и да пазим своята писменост, извисен дух и изконен стремеж към знания, както са го правили поколения българи преди нас.

Като част от голямото европейско семейство, всички ние трябва да осъзнаем колко сме силни със своята древна и богата култура, на която се възхищават всички европейски народи. И в този ден ние, българите, да се заредим с повече национално самочувствие и гордост за това, че “…и ний сме дали нещо на света”, че въпреки всички превратности на времето и съдбата делото на братята Кирил и Методий е съхранено и до днес.

В този ден най-добре осъзнаваме, че без славянската писменост едва ли бихме се съхранили като нация, оцелели и прогледнали в робския мрак, едва ли бихме имали Златния век на Симеон Велики. Тя ни дава възможността да опознаем мощта на Велика България и да съхраняваме народния ни фолклор, който ни прави уникални от другите нации. 

Затова нека най-светлият български празник изпълни душите ни с гордостта на народ, носител на непреходни духовни ценности и самобитна култура.

 Нека заедно продължаваме да чертаем пътя на нацията ни към духовна идентичност, да устояваме на предизвикателствата на новото модерно време, на високи технологии и бездуховност. Нека постигнем съизмеримост с европейските стандарти, но преди всичко  да отстояваме българщината.

Още веднъж честит празник на славянската писменост и култура!

 

 

НИКОЛАЙ ГРИГОРОВ

Областен управител на област Габрово


Теми с продължение
News management powered by Xpression News