Новините от Габрово и региона

 Община Габрово ще търси съдействие за множеството щети, причинени от проливните интензивни валежи, паднали на територията на общината през последните няколко денонощия, от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане / МКВП/ към Министерски съвет.

Валежите от дъжд в община Габрово продължават без прекъсване с различен интензитет в продължение на 45 часа. Сумарната стойност на падналото количество вода е в размер на 96 л/кв.м. Само през нощта на 29 срещу 30 май интензитета на валежа достигна 320 л/кв.м. 

Към момента няма информация за бедстващи хора. Няма квартали и села лишени от електричество.

Високите води нанесоха сериозни поражения на пътната инфраструктура. Има активизирани пет свлачища, нарушени настилки и частично непроходими улици и участъци, в които гражданите трябва да се движат с повишено внимание.

Проведени са извънредни заседания на Щаба за координиране на спасително-неотложни и аварийно-възстановителни работи, като територията на града е разделена на сектори със специализирани екипи и ръководители за изясняване на обстановката.

Още от тази нощ в засегнатите участъци работят екипи на фирмите изпълнители на водния цикъл в града и Пожарна безопасност и защита на населението. Допълнително са сформирани екипи на ВиК, Благоустрояване и Община Габрово, със задача установяване на пораженията и предприемане на действия за осигуряване на проходимост на пътните участъци.

Под наблюдение и контрол остават всички свлачищни райони, деретата, река Янтра и притоците й. В язовир „Христо Смирненски“ е наличен около 5 млн. куб. метра свободен обем. Средното увеличение на нивото на река Янтра е 2.50 метра.

В Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са получени и се отработват 38 сигнала, основната част от които за отводняване на приземни етажи в жилищни сгради.

Обстановката в Габрово постепенно са нормализира, но остава тревожна.

Община Габрово ще направи анализ и оценка на нанесените значителни материални щети, като ще търси съдействие за финансиране от  МКВП към МС.

 

 Снимка ул. Бодра смяна

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News