Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

 

- Имайки предвид политическите игри, увъртания, номера на управляващите, все повече хора се питат ще има ли все пак предсрочни избори?

 

- Ще има. Не, че всички ги искат, но просто друг изход от ситуацията няма. Без промяна на формулата на управление, без воля, без експертиза България ще продължи да вегетира, а не да се развива. А и колкото и да е трудна раздялата с властта, тук вероятно имаме и облекчение. Защото, очевидно е, че в няколко сектора (енергетика, здравеопазване, европейски фондове), катастрофата е пълна и никой не знае вече какво да прави.

 

- БСП много трудно ще сдаде властта, очаквате ли нови изненади от Сергей Станишев?

 

- Партията минава в режим на оцеляване, а лидерът в режим на трудоустрояване, дали тези режими някъде се пресичат…не знам. А иначе, г-н Станишев не престава да ни изненадва. Като правило неприятно.

 

- Какви са вариантите за срещата на политическите сили при президента във вторник?

 

- Няма много варианти. Изборите вероятно ще бъдат ранната есен и то не защото на някоя политическа сила, така и е удобно, а защото така е най- удобно за хората. През лятото едни са по плажовете, други са на полето…опита да ги накараш да гласуват (и то евентуално задължително?!) си е цинизъм и провокация към гражданското търпение.  Другото по което трябва да се намери минимума съгласие е служебното правителство. Вярно е, че това е правомощие на Президента, но  е добре около служебния кабинет да няма драматични политически спорове. И без това ситуацията е нажежена. Добре е да се обсъдят 1- 2 неща, които настоящото правителство обезателно трябва да направи в малкото останало му време. На първо място да се изясни, какви щети заплашват България във връзка със „засекретения“ хаос с „Южен поток“ и какво може да се стори за да се излезе от тази ситуация. След това, а може би преди това, необходими са спешни мерки за възстановяване на плащанията по „Околна среда“.

 

 

- Въпреки, че май се вижда края на този кабинет, управляващите продължават енергични смени на във възлови институции и министерства. Конкретен пример за Габрово - уволнението на директора на природен парк "Българка".

 

- Примери колкото щеш. От една страна върви процес на „дълбоко окопаване“- кадрово осигуряване на всички „наши хора“ на всевъзможни служби -  Сметна палата, търговски мисии, администрации. Успоредно с това ведомствата се управляват, все едно че са чужди. Никой от управниците, с основание няма усещането, че ще бъде на същата позиция след изборите, затова всеки прави каквото му хрумне - от всякакви съмнителни операции, до откровено залагане на „бомби“, които да избухнат след няколко месеца. А в трети план върви „почистване“ и доколкото е възможно прикриване на следи.

 

 

- Какъв е вашият коментар за политическата криза, само резултатите от евроизборите ли я причиниха?

 

- Евроизборите доказаха какво иска България.  По безспорен начин. Една година, пилеейки милиони и ангажирайки всякакъв ресурс се опитваха да ни убедят, че управляващата коалиция е добра и отговорна, почти героична, нещо като „Задругата на пръстена“, че от устата на г-н Станишев  струи съвършената политически мъдрост,  че премиера е симпатичен в мълчанието си... А мнозина, между които и аз, сме като минимум хайдути, а защо не убийци…Въпреки тези усилия, стана ясно че българите мислят друго. И искат друго.

Българите искат да видят работа, искат да видят резултати.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News