Новините от Габрово и региона

 Обстановката на територията на община Габрово след обилните валежи е нормална. Няма пострадали хора. Валежите през последното денонощие нанесоха щети на пътната инфраструктурата, съобщават от Община Габрово.

Аварийните екипи на Община Габрово продължават разчистването от наноси на настилките в селата Гъбене, Новаковци, Стойчевци, Колишвци. В село Армените е пропаднала подпорна стена, която предстои бъде възстановена. В село Гъбене има нарушена пътна и тротоарна настилка.

През почивните дни аварийно-възстановителните работи ще продължат, както и дейностите по възстановяване на проводимостта на деретата в селата Гъбене и Новаковци, които излязоха от леглата си след валежите.

Нивото на реките Янтра, Синкевица, Паничарка и Овчарка е в рамките на нормалното. Нивото на язовир „Христо Смирненски“ продължава да се понижава. Количеството на падналите валежи през днешния ден е само 3,6 литра на кв.м. Под наблюдение остават всички 11 хидротехнически съоръжения на територията на община Габрово, както и активните свлачищни райони.

Поради паднала скална маса върху железния път, вследствие на обилните валежи през вчерашния ден, не се осъществява движение на влакове в участъка между гарите Царева ливада и Габрово. За пътниците от отменените влакове е осигурен превоз с автобуси между двете гари по разписанието на влаковете.

 Заради огромните щети, нанесени от пороя вчера движението през проходът Хаинбоаз е преустановен и е пренасочено през прохода Шипка. Около 200 м от асфалтовото покритие на пътя през Прохода на  през публиката са изровени и натрошени. По направление юг-север движението се осъществява през Котелския проход.

 Предприети са необходимите мерки от пътно управление и дирекцията на полицията за обезопасяване на преминаващите автомобили, съобщи областният управител Николай Григоров.

Той предупреди , че движението на автомобили в участъка от Донино до връх Шипка и най-вече през квартал Бичкиня ще бъде интензивно и помоли жителите на квартала за разбиране и търпение.

До днес след обяд още бе отменено бедственото положение в Дряновска община.

От пресцентъра на общината съобщават, че около 17:30 часа на 19 юни. в следствие на обилни и интензивни дъждове река Дряновска излиза от коритото си и залива част от с. Царева ливада, наводнени са мазите и приземните етажи на 10 къщи в селото. Асфалтовата настилка в самото село е разбита и е  частично непроходима за движение на МПС. Деретата са залели мостовете в селото. Сформирани са екипи от доброволци, които разчистват щетите.

 От дряновската администрация проследяват хода на събитията на 19 юни. В 17.50 часа река Дряновска излиза от коритото си по цялото поречие на територията на Дряново, наводнени са 50 къщи, складови помещения на фирма „Боряна Груп”, предприятия – фирма „Чех” – с. Соколово, „Юропиън хаус оф бест”, бивша сграда на фирма „Кольо Фичето”, Спортна зала, хотел „Каса Волей”.

В района на Дряновски манастир река Андъка излиза от коритото си залива ресторант „Андъка”, разрушени са два пешеходни моста, наводнено бунгало на къмпинг „Стринава”. Стадионите в гр. Дряново и с. Царева ливада са заляти.

Наводнена е ж.п. гара Дряново, участъка Дряново – с. Царева ливада е непроходим, пътниците се извозват по съответните направление с организиран транспорт.

Активизирано е свлачище по третокласен път Дряново – Трявна, в района на с. Бочуковци, което е разчистено. Разрушен е моста преди с. Искра. В района на Дряновския манастир са активизирани свлачища.

Язовирите на територията на община Дряново, преливат през преливниците, но няма опасност за скъсване на язовирни стени.

Всички мостове по поречието на реката в гр. Дряново бяха запушени с огромно количество дървесна маса, което доведе до излизане на реката от коритото. Екипите на Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия успяха със със специализирана техника да ги  разчистят, което върна реката обратно в коритото и водата от засегнатите улици и къщи започна да се отдръпва и спада. Веднага започна отводняването на около 50 къщи в град Дряново, намиращи се по поречието на реката.

 В 20.00 часа пет екипа на ОУ „ПБЗН” – Габрово бяха мобилизирани на територията на община Дряново, в 21.30 часа започна отводняване на жилищните сгради, като четири екипа на ОУ ”ПБЗН” бяха локализирани в гр. Дряново и един екип в с. Царева ливада, отводняването продължи до 02.30 часа на следващия ден.

Няма граждани в бедстващо положение.

           Създадена е отлична координация между всички отговорни структури на местната и държавната власт за преодоляване на щетите от пороя.

снимка Наводнено Дряново

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News