Новините от Габрово и региона

  

Женина ДЕНЧЕВА

Парите за изпълнение на двата големи европейски проекти - по водния цикъл и депото за твърди битови отпадъци свършват в края на юни. Прекратено е възстановяване на изразходения ресурс от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда". Европа ни наказва със спиране на парите по проектите. По депото с наличните средства може да се работи още месец и половина. Това е агония, която трябва да спре, изрази тревогата си кметът Таня Христова.

"В Габрово продължаваме да работим и по двата големи проекта с ясното съзнание, че в момента, в който се изчерпи финансовия ресурс, ще трябва да пристъпим към спиране на изпълнението на строителните договори. Правим всичко възможно да приключим безпроблемно с договорите за поставяне на новата ВиК мрежа, тъй като те са в своята финална фаза. Всички  строителни фирми проявяват ангажираност и продължават работят, включително и асфалтират", допълни тя.

Докога ще продължи това, обаче кметът не може да каже. "Единственото, което мога да обещая, че ще направя всичко възможно да се възстанови нормалният ритъм на европроектите. В противен случай, цената ще бъде много по-голяма. Ако спрем договорите, всички фирми ще започнат да искат обезщетение за пропуснати ползи. Засега няма проблеми с изграждането на кръговото до Консултативна поликлиника, париите са осигурени", обясни тя.

 Ако държавата в лицето на финансовия министър не предприеме адекватни действия, за да продължат европроектите в общините, повечето от тях ще пристъпят към прекратяване на договорите за безвъзмездна помощ по тях. Това означава недоизградени пречиствателни станции, депа за битови отпадъци, стотици километри разкопани улици в цялата страна, се казва в декларацията на част от кметовете на ГЕРБ, включително и на кмета на Габрово.

Тя обясни, че миналата седмица е получено съобщение, че възстановявяне на средствата за вече извършените строителни дейности ще бъдат възстановени от държавния бюджет до края на следващия месец. Но това не успокоява Общината, защото не е скрепено с акт на Министерския съвет или изявление на министъра на финансите или премиера.

Това се случва не само в Габрово, но и в повечето градове на страната. Само от ноември мин. година до февруари 2014 от държавния бюджет е трябвало да бъде изплатен милиард и половина на общините.  „Правителството системно, чрез своите действия и бездействия, ни отклонява от европейския път на развитие. В последните месеци станахме свидетели на спирането от страна на Европейската комисия на плащанията по оперативните програми по околна среда и регионално развитие. Очаква се тази съдба да сполети и други програми", се казва в декларацията.

"Ако при такава реална заплаха, не се намери причина и повод за реакция, това ще рече, че сме управлявани от едно абсурдно правителство, което категорично отказва да партнира на българските общини и да чуе вопъла им. Ако това се случи, за години забравяме за европейско финансиране", предупреждава кметът Таня Христова.

"В момента сякаш не е толкова важно защо и как са наложени финансовите корекции. По-същественото е, че програмния период вече изтече, през 2014 и 2015 година трябва да се довършат последните проекти от този период. Ако изгубим обаче 2014, няма да можем да я компенсираме с 2015 година, т.е. България ще изгуби ресурс, който няма откъде другаде да вземе. Въпреки това, няма реакция, няма отговор, няма желание за диалог от страна държавата. Тя не желае да разговаря и с Националното сдружение на Общините, което се опитва да защити нашите интереси. Това, което се случва ни отдалечава от шанса за европейско развитие. И как няма, като държавата, едва след 6 месеца загубено време, заявява, че ще се опита да убеди Европейската комисия в действащите системи в рамките на Оперативна програма "Околна среда". В интерес на истината до края на 2013 година Министерството на околната среда, в частност управляващият орган и междинното звено бяха едни от най-ангажираните администрации с общински проекти, проявяваха внимание, оказваха съдействие. Изведнъж нещо се скъса, доверието и партньорството се изпариха", коментира още Таня Христова.

 

Спирането на европейските програми няма нищо общо с ДПС, ГЕРБ или друга партия, твърди народният представител. Според него България е залог в геополитическото противопоставяне между Русия и САЩ. Сега, когато спряхме "Южен поток",  ще ни пуснат парите по програмите

"България е залог в геополитическото противопоставяне между Русия и САЩ, дори не между ЕС и САЩ. И този залог се казва "Южен поток". Американците казват, че нямат нищо против Европа да купува газ от Русия, но той трябва да минава през американски тръби. Едно от първите решения на правителството в Украйна е разделяне на мрежата от транспортния газопровод, който е обявен за приватизация. Синът на Джо Байдън е изпълнителен директор на тази компания. Ако има "Южен поток", Украйна остава ненужна като транспортна страна. Това не е изгодно за САЩ и те имат механизмите да влияят върху ЕС.

Спирането на проекта не може да стане в Италия, защото е крайна страна, може да стане в България. Натискът върху нас може да бъде с европейски средства - или губим 5 млрд. или спираме "Южен поток". Формалното основание е, че една от фирмите в консорциума за строителство вероятно е близка до Путин. Но има реален риск тръбите да минат през Турция, Гърция, Хърватия и от там да отидат в Италия. Русия има капацитет да подава 100 млрд. куб. м. газ в Европа.

По "Северен поток" текат 30-35 млрд. куб. м. "Южен поток е оразмерен за над 60 млрд. куб. м. газ и транзитните такси, които сега отиват в северните държави, биха се пренасочили към южните страни", каза още Стойков.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News