Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Тежък пленум предстои тази вечер на БСП, където ще се обсъдят изборните резултати от евровота и ще се начертаят стратегии за предсрочните парламентарни избори. "Защото изборните ни резултати са, меко казано, тревожни. ще търсим причините и пътищата за подобряването им. Досега никоя от партийните организации не е  искал оставки. Макар че веднага след изборите цялото Изпълнително бюро искаше колективно да си подаде оставката. Тя не се прие", казва Кристина Сидорова, лидер на БСП в Габрово.

Нейната лична позиция за голямата загуба от ГЕРБ е:" В Габрово имаше силно изразен мажоритарен вот за водача на листата на ГЕРБ Томислав Дончев. Нека не забравяме, че той е габровец. А Габрово си уважава хората. Освен това, въпреки усилията на народният представител Йордан Стойков и областния управител Николай Григоров нещата, които правителството направи за Габрово, не се усетиха, така както в други области. Има неща, които не се харесаха на габровци. Става дума за малкото средства от фонда "Региони в растеж", финансовите корекции на европроектите. Политическите назначения в града, особено това в природен парк "Българка", последвалите скандали, също оказа негативно влияние. Затова мисля, че в Габрово имаше наказателен вот срещу политиката на правителството.

Освен това БСП в Габрово не е в кондиция. Да не се правим, че не го виждаме, нашите послания не стигат до хората, не можем да докажем, че сме добрата алтернатива.

Не успяхме да мобилизираме нашите хора, които за пореден път показаха, че европейските избори са далеч от тях, от техния живот, от техните проблеми. Мисля, че за парламентарните избори, те ще се мобилизират, както винаги досега. Още повече, правителството направи в национален мащаб доста положителни неща през годината си на управление. На последния парламентарен вот имаме над 7000 гласа, надявам се това да се повтори.

Затова не съпоставям двата вида избори. Надявам се, до предстоящите избори БСП в Габрово да бъде малко по-стабилна и излъчваща сила".

Според народния представител от БСП Йордан Стойков избори се правят с идеи, с технология и  организация, а и пари. "Без да упреквам ГЕРБ в купуване на гласове, те владеят и трите. Идеята бе да се подкрепи габровеца в листата, което е нормално, в интерес на Габрово е. Технологията вече е добре отработена от предишни избори. А като се има предвид, че голяма част от общинските фирми и служителите в държавните институции са обвързани по един или друг начин с ГЕРБ, партията се възползва от това.

Резултатът на БСП на тези избори е незадоволителен, но не е драматичен. Анализът сочи, че и на предишни евроизбори нямаме добър резултат. Явно не успяваме да убедим симпатизантите на лявото, че това са важни избори. Грешката е наша.

Лоша шега ни изиграха и социологическите проучвания,  които сочеха почти равни резултати на БСП и ГЕРБ, а на моменти дори ние водехме. Оказва се, че нашите симпатизанти при анкетите заявяват, че биха гласували, но в деня на евроизборите не го направиха."

На въпроса на "Габрово ДНЕС" дали завладяване на ключови позиции в държавата, в частност и Габрово от хора на ДПС, не се отрази на изборните резултати на БСП негативно, Стойков отговори: "Ние сме били коректен и предвидим партньор на ДПС. Една от причините за охлаждане в отношенията на двамата партньори е именно тази, че ДПС много агресивно тръгна да реализира кадрови смени, дори за сметка на доброто име на правителството.За мен е неприемливо Коалиция за България да е мандатоносител и да носи отговорността за този тип назначения, в същото време властта на се консумира не от БСП, а от другия партньор."


Теми с продължение
News management powered by Xpression News