Новините от Габрово и региона

 ЖЕНИНА ДЕНЧЕВА

Националната здравнооосигурителна каса настоява за подписване на допълнителни споразумения към рамковите договори, с които се определя лимит на бюджетите  на областните болници. Това означава, че в следващите месеци тези здравни заведения  няма да получават средства за извършено лечение над определените лимити и те ще работят със 30  на сто по-малко пари. Бюджетите на болниците и без това тази година са силно редуцирани, а те обслужват населението на целите области.

Затова Сдружението на многопрофилните областни болници излезе с протестна декларация срещу решението на касата. Според зам. председателя на сдружението д-р Нели Савчева, директор на габровската болница, за да не изпаднат във финансов колапс областните здравни заведения, трябва спешна актуализация на бюджета на НЗОК.

За разлика от много други областни болници, габровската в момента няма нито лев просрочени задължения, има дори печалба за първото шестмесечие, има кадрово обезпечаване. Засега там, за разлика от други, храненето на пациентите не е спряно. Нито се принуждават пациентите да купуват медикаменти и консумативи. Но ако тя не получи между 150 и 300 хил. лв., колкото са надлимитните средства, това ще доведе до планови операции и прием само на тежко болни пациенти".

"Областните болници издържат и  задължителни дейности, като кръвни центрове, спешни отделения, реанимации, ТЕЛК-ове. Всички те са губещи, но  ние трябва да ги поддържаме в структурите си. Ние нямаме възможност като в частните болници, да закриваме непечелившите звена. Ние не сме против това, дейността ни да бъде проверявана,  няма как, ние сме публични дружества. Но не можем да се съгласим  с факта, че в начало на юли все още не ни е платена надлимитната дейност за април. Няма как да си платим разходите, включително и медикаментите за лечебната дейност, която сме извършили през този период. Затова някои болници са пред фалити", обяснява д-р Нели Савчева.

"Ако заради тази неплатена надлимитна дейност, влезем в задължения, ако се наложи да плащаме лихви за неиздължени навреме средства за медикаменти и консумативи, според сключените договори с доставчиците, нещата много ще се усложнят. Касата не ни плаща лихвите.  Това е тревогата на всички болници. А лично моята е, да не загубим добрите си лекари и сестри през следващите месеци, ако не им осигуряваме адекватно заплащане, с допълнително материално стимулиране. Те ще отидат в частните клиники, които така са си структурирали дейностите, че работят по скъпо платени клинични пътеки и могат да плащат високи заплати. Други лекари директно заминават за чужбина. Много се говори през последните години, но нищо не се прави да запазим лекарите в България", допълва тя.

Габровската болница засега е финансово стабилна, но ако нещата продължат така, ще се  наложи пациентите, както се е случвало в най-тежките периоди на здравеопазването, сами да се грижат за храната, чаршафите, консумативите, предупреждава отново д-р Савчева.

Добрата новина за пациентите от областта на фона на мрачната картина в здравеопазването е, че са въведени нови, много по-ниски цени на консумативите  в инвазивната кардиология. Те се плащат от НЗОК.

Габровската болница е сключила договори с фирмите- доставчици на консумативи. Така, че пациентите няма да плащат консумативи.

Дори в цялата болница да се усети сътресение след месец-два, заради намалените пари от здравната каса, то пациентите на инвазивната кардиология няма да го усетят.

Периодично Националната здравна каса изпада в неплатежоспособност и реже от парите на болниците. Веднага след това почват лекарски протести, заплахи, преговори и нещата донякъде се оправят. И така е години наред. Защо става така, коментира д-р Савчева:

"Получава се така, защото всяка една година се появяват нови частни болници, разкриват се нови медицински дейности, и част от парите на касата отиват за тях. Така че едни и същи средства се делят между повече болници. Още повече всяка година се заделят пари за много скъпите медикаменти за онкологично болните пациенти, които се реинбурсират от касата. В габровската каса в момента повече пари отиват за лекарства, отколкото за болнично лечение. Макар, че нашите пациенти не са се увеличили много от 2007 година досега, цифрата е устойчива. Но населението застарява и за лечението му са нужни все повече лекарства и средства. Лекуваме ги не само по определената клинична пътека, но и по придружаващите заболявания", обяснява тя.

Другият проблем е, че държавата не плаща изцяло здравните осигуровки, които са й вменени -  на деца, пенсионери и т.н.  Освен това в България има над 1 милион здравно неосигурени. "Понякога на ден постъпват по 4-5 човека без здравни осигуровки. Лекуваме ги, не можем да ги оставим без грижа. Близките на някои от тях успяват да им внесат осигуровките, но друга част не могат. Още повече от някои други градове пращат при нас неосигурени пациенти, защото смятат че като сме държавна болница, трябва да поемем хора без осигуровки", допълва д-р Савчева.

Оказва се, че тя е работила по време на петима здравни министри  при различни управления,  но без да политизира проблемите, успява успешно да ръководи болницата, да стопи наследените няколко милиона задължения.

"Изпълнителният директор на една болница не може да си позволи политически пристрастия, а трябва да търси партньорство с управляващите, в интерес на лечебното заведения. Смятам, че най-малко политизираната дейност е нашата, затова се опитвам да поддържам толерантни отношения с управляващите, които наистина се сменят често напоследък. Когато съм била несъгласна с някои решения, съм намирала начин да се изразя, защото смятам, че от това ще спечели системата. Имало е ситуации, когато съм преценявала, че е много рисково да се взема отношения по тях, няма да е в интерес на работещите в болницата.

Още повече жизнената ми философия е, че аз не искам да съм директор на всяка цена, държа да бъда уважавана от колегите и  да се самоуважавам. Тогава докогато хората преценяват, че можа да си върша работата, ще я върша."

 

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News