Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

- От какво има нужда България сега?

- Надявам се след предизборните емоции да се сформира стабилно правителство, защото има много работа за вършене. Списъкът с проблеми за решаване е много дълъг. Другото важно нещо е да се стабилизира държавата, трябва бързо да се реши ситуацията с КТБ. Трябва да се възстанови плащането по европейските фондове, ако това не се случи минимум 1.5 млрд. трябва да бъдат платени от държавата. Иначе ще фалират и общини, и строителния бизнес. Трябва спешно да се разреши изключително болезнената ситуация в енергетиката. Всички тези тежки проблеми трябва да се решат в рамките на месец, в противен случай България нищо добро не я чака.

Най-важното обаче преди това е въдворяване на малко ред и спокойствие. Тези тежки предизвикателства не могат да бъдат решавани, ако в обществено-политическото пространство властва истерията. Затова е нашият слоган е "Стабилна България - време е".

- Бойко Борисов предупреждава, че много тежки месеци чакат българите, пак ще затягаме коланите, не им обещава нищо "розово". Дали това няма да демотивира хората да гласуват за ГЕРБ?!

- Захаросаното предизборно говорено, спестяването на истината не е достойната политическа позиция в подобна ситуация. Истината понякога е опасна като подход, защото хората невинаги обичат да им се казва тя. Нашата позиция, че трябва да бъдем откровени, няма да спестим нито един проблем. Няма как да обещаем розови облаци, поне в първите месеци, защото ще трябва да се вземат мерки, които понякога могат да бъдат болезнени. Това, което можем да поемем като ангажимент, че ако следваме пътят, набелязан в програмата на ГЕРБ /пътят в никакъв случай не е за няколко месеца/, ще ни доведе до по-добър резултат - и от гледна точна на имиджа, и на състоянието на страната, и на обществения ред, и на доходите. Но това няма да стане за няколко месеца. Програмата ни е с много силен реформаторски уклон, /аз твърдя, че реформите няма как да бъдат патент на реформаторите, както социалната политика няма как да е патент на социалистите!/, и на ниво обществено-политическа организация, и на ниво конкретни секторни политики. Предвидени са значителни промени и реформи с цел на подобряването им. А също така организационни и структурни промени в начина на функциониране на Министерски съвет, реформа в съдебната система. Но не бива да се говори за акценти, в която и да е секторна политика, без да е решен най-важният проблем, който е острото чувството на дефицит на справедливост в България.

- Как са нещата в Европейския парламент, с нещо изненада ли ви Брюксел?

- Няма изненади, аз съм работил с Европейския парламент,  и като министър, и като кмет на Габрово Познавам доста от хората там, познавам и процедурите, с известна доза самочувствие мога да кажа, че и мен ме познават. Имам много добро портфолио от комисиите по бюджет, бюджетен контрол на регионално развитие. Нарочно отказах всякакви ръководни позиции, както в българската делегация, така и в комисиите, с цел да отделям максимално много време за проблемите в България.

/Интервюто е взето преди старта на предизборната кампания/


Теми с продължение
News management powered by Xpression News