Новините от Габрово и региона

 „Нашата програма не може да бъде сравняване с друга, защото няма друга. Опитахме се да бъдем максимално откровени дори това понякога да предизвиква болка. Не сме спестили нищо от това, което трябва да се случи.“ Това коментира в Габрово евродепутатът Томислав Дончев, който е един от основните автори на управленската програма. По думите му тя не крие, че за да бъде България по-добра, по-сигурна държава, много неща трябва да се променят. „Били сме дотолкова честни, че да опишем всичко, което трябва да се направи“, заяви Дончев.

Като основни акценти в програмата на ГЕРБ за управление той посочи програмата за енергийна ефективност на многофамилните сгради на стойност 2 млн. лв. Целта е по време на първия етап на програмата да бъдат санирани поне 50% от жилищните сгради в страната с европейско и бюджетно финансиране. Сред ключовите ангажименти Дончев посочи и някои инфраструктурни обекти като АМ „Хемус“, европейски коридор N9, включително и тунела под Шипка и коридор N9, който свързва Видин със София.

В областта на институционалните реформи Томислав Дончев очерта заложените в програмата структурни промени в Министерски съвет, извеждане на отделен министър на енергетиката, отделен министър на икономиката, който да работи за привличане на инвестиции, да мисли за малките и средни предприятия, както и отделен министър на туризма. Дончев припомни и планираното сливане на НАП и Митниците.

В сектор „Енергетика“ се предвижда следване на европейската политика за либерализация на пазара и осъществяването й в следващите 2 години. „Възможност за алтернативен достъп до електроенергия не само на бизнеса, а и на гражданите. До голяма степен  това отнема монопола на ЕРП-тата и налага истинска пазарна цена на електроенергията. При наличие на алтернатива всеки може да получава електроенергия от този, който му я предлага на най-добра цена“, обясни Дончев.

По думите му програмата на ГЕРБ за управление на страната решава не само краткосрочни задачи, а си поставя цели с хоризонт повече от десетилетия напред. „Категорични мерки по отношение на тежката демографска криза, подпомагане за инвитро толкова, колкото е необходимо. Единствените ограничения могат да бъдат по медицинско предписание, не по финансово. Без ограничения по възраст, без праг, без ограничения по брой пъти“, уточни Дончев. Той акцентира и върху предвижданата смяна на модела на подпомагане – интензивно подпомагане за първо, второ и трето дете и ограничаване на подкрепата за всяко следващо. „Това е мярка за утвърждаване на тридетния модел. Такива са ресурсите на държавата. Това не означава, че държавата не обича четвъртото, петото, шестото дете. Толкова са й възможностите“, аргументира се Дончев. Той подчерта, че тази мярка възпрепятства създаването на професия „майка“, което в някаква степен вече съществува.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News