Новините от Габрово и региона

 Габровският Окръжен съд прекрати днес делото срещу двама акушер-гинеколози, обвинени за смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце през октомври 2013 година.   Делото бе изпратено "по подсъдност" на Окръжен съд - Плевен. Съдия Попов постанови това защото майката е починала в Университетската болница в Плевен.

Решението му бе взето след настояване на защитата на двамата обвиняеми, които освен това имаха много претенции към обвинителния акт на габровската прокуратура. По закон и ако от Плевен откажат да гледат делото, то ще бъде изпратено във Върховния касационен съд, който ще реши съдбата му. Това означава обаче доста дълго отлагане на процеса.

Недоволни от това останаха почернените родители на Деси - Николай и Настя Манолови, а също и съпругът й Станислав Иванов, който сам се грижи за другото им дете, петгодишната Иванина. Детето не е забравило майка си, често плачело за нея. С него работел психолог.

Габровската прокуратура обвини бившия завеждащ на родилното отделение д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането, д-р Севдалина Колева, за причинена смърт на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на служебните задължения. Обвинението се базира на заключенията на две комплексни петорни медицински експертизи, открили серия от лекарски грешки, бездействие и нарушения на медицинските стандарти. Според вещите лица, ако акушер-гинеколозите са предприели оперативна намеса, вместо да чакат нормалното раждане, и Деси, и бебето са щели да бъдат спасени.

Преди година 30-годишната Десислава Манолова постъпила в Областната болница в Габрово на 12 септември заради преносване. Терминът й бил за 9 септември, затова по съвет на наблюдаващия я гинеколог постъпила в болница. Две седмици обаче нямало признаци за раждане. Според роднините на родилката тя била предложила на докторите да извършат раждането със секцио. Те обаче й отговорили, че тъй като първото й раждане било закъсняло, вероятно и сега щяло да стане така, затова  трябвало да чака. Предположили, че терминът на родилката не е бил изчислен правилно.

На 25 септември Деси вдигнала 38,3 градуса. По-късно се оказва, че тя е развила тежка бронхопневмония, причинена от стафилокок, с който е заразена в отделението, твърдят вещите лица. Жената едва дишала. Дежурен е шефът на отделението д-р Ангелов. Той пише разпореждане “за евентуално оперативно родоразрешение” и си тръгва от болницата.

Д-р Колева, която поема дежурството, не прави цезарово сечение, въпреки че на монитор вече се вижда настъпило страдание за плода. В обясненията си тя пише, че раждането вече е започнало, а и пациентката има висока температура.

Александър се ражда в 13 ч. Издъхва в 21,45 ч. Причината за смъртта му според лекарите е “тежък аспирационен синдром, настъпил от страданието на плода непосредствено преди раждането”. Майката е преместена в Университетската болница в Плевен, но въпреки усилията на лекарите умира на 4 октомври от сепсис.

Мотивите на Окръжен съд Габрово да прехвърли делото в Плевен са свързани с разпоредбата на чл.36 ал.2 от НПК: "Когато престъплението е започнало в района на един съд, а е продължило в района на друг, делото е подсъдно на съда, в района на който престъплението е довършено. С оглед така формулираното от прокуратурата обвинение за престъпление извършено „през периода 18 септември – 4 октомври 2013 г., в Габрово и в Плевен”, довършено със смъртта на родилката на 4 октомври 2013 г. в УБАЛ в Плевен, и съобразно разпоредбата на чл.36 ал.2 от НПК съдът прекрати съдебното производство по делото и изпрати същото на Окръжен съд – Плевен.

Определението на Габровски окръжен съд не подлежи на обжалване".

снимка: Десислава преживе, Станислав и дъщеричката им Иванина

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News