Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Габрово е третият град, след Бургас и Кърджали, който вече има европейски информационен офис. Той е организиран от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев.

"Идеята ни е това място да бъде генератор на идеи, на инициативи, а не просто да чакаме хората да дойдат в офиса. Целта е да се дава информация какво се случва в Европейския парламент. Важното е да търсим проблемите, нуждите на хората, които са от компетенцията на европейските институции, за да стигнат те до тях", заяви Дончев.

Той обяви, че ще направи всичко възможно максимален брой български граждани да се запознаят на място с работата на Европейския парламент. "Няма да спестя нито едно евро от полагащият ми се бюджет, за да видят на живо хората как функционира европейската институция и комисиите, особено тези, на които съм член - в комисията по регионална политика, комисията по бюджет и комисията по бюджетен контрол. Аз ще давам отчет какво работя, какво съм свършил в Брюксел", допълни той.

 В началото на ноември за Брюксел заминава първата посетителска група.

Офисът се намира в помещенията на ГЕРБ в Габрово, на ул. "Иван Гюзелев" 1.

"Още по време на кампанията казах, че преди да коментираме европейските секторни политики имаме една задача - европейските институции да бъдат по-близо до българите. За съжаление в представите на нашите съграждани Брюксел и Страсбург са далече от нас. Най-лоша, обаче е представата, че не можем да влияем на решенията там. Аз наблюдавам как представители на различни съсловни структури, браншови организации, НПО използват всички възможности, които дават европейските институции, за да прокарват исканията си. Канени са на комисии, внасят петиции, имат искания и са настоятелни в постигането им. Имам намерение да направим същото", обясни защо е открил свой офис в родния си град Томислав Дончев.

Той отказа да коментира напрегнатата политическа ситуация у нас, както се въздържат повечето политици в момента. Но не скри, че в Брюксел са разтревожени заради нестабилността в България. "Мненията, изказани в Брюксел, не само официално, но и в кулоарите на Европарламента, без да се политизира, са всеобща грижа, че на България й е нужно е стабилно правителство, което е в състояние да вземе важни политически решения. България, за зло или за добро, се намира до не една зона на напрежение, затова като страна членка на ЕС не може да си позволи да бъде обречена на трайна политическа нестабилност. Това е лошо не само за България, но и за целия Европейски съюз. Така, че желанието на политици от различни политически семейства, колкото може по-бързо България да има стабилно правителство."

снимка Екипът на Томислав Дончев в Брюксел, Габрово, Кърджали и Бургас


Теми с продължение
News management powered by Xpression News