Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

След 44 часа непрекъснат снеговалеж, животът в Габрово започва да се нормализира, но обстановката продължава да е усложнена. Вчера след обяд От Енерго - Про съобщиха, че около 50 села са без ток. В града без ел. захранване са отделни абонати. По отстраняване на авариите работят 25 екипа на дружеството, на помощ пристигнаха допълнителни екипи от  Добрич, Варна и Шумен.

Обстановката продължава да се променя динамично,  през цялото време екипите отстраняват аварии, но едновременно с това зимната стихия предизвиква нови повреди, които оставят нови райони без ток. В Габровска област без ток са 162 селища, съобщават още от дружеството. 

Височината на снежната покривка в градската част достигна 70 см, а във високата част на общината надминава 100 см. Снегът бе мокър, с висока плътност и причини масово пречупване на дървесната маса. Хиляди са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа.

"Получихме помощ от държавата в този критичен момент. От държавно предприятие «Транспортно строителство и възстановяване» ни бе изпратена допълнителна тежка техника за снегопочистване. Общият брой възлиза на 20 машини. С техника помогнаха местни строителни фирми и фирми, които работят по водния цикъл. Нещата започнаха да се нормализират. Но е рано още за оптимизъм, докато все още има селище без ток. Надявам се до сряда ел.захранването навсякъде да бъде възстановено. Щетите са огромни, ще искаме възстановяване от държавната комисия по бедствия и аварии", коментира кметът на Габрово Таня Христова.

Понеделник и вторник са обявени за неучебни, но детските градини и ясли приемат деца. "Апелираме към учениците да останат по домовете си в тези дни, а всички да бъдат особено внимателни и да избягват минаването под дървета и стрехи на сгради, там са надвиснали преспи сняг и ледени висулки, предупреждават от Общината.

"Смятам, че се справихме прилично в тази изключително критична ситуация. Две денонощия непрекъснато валя. Справихме се, благодарение на шофьорите на снегорини и камиони. Няма да казвам по колко часа бяха на волана. Техниката ни е остаряла, често аварира при непрекъснатия режим на работа. Ремонтната работилница също работи през цялото време. Приоритетно чистихме основните пътни артерии. Не сме забравили и по-малките улички, но това, което очаквахме се случи - заради паркирани коли техниката не можеше да минава. Известно облекчение за работата ни бе, че снежната виелица се изви в почивните дни и нямаше много граждани навън", казва Хилда Цвъркалева, директор на ОП "Благоустрояване".

Тя не приема упреци на някои граждани, че снегорините излезли да чистят късно, след като снегът вече бе навалял. Въпреки, че по закон едва след спиране на снеговалежите трябва да започне почистването, защото иначе снегът засипва веднага почистеното, изискванията на  ръководството на Общината са веднага да се чисти, щом завали.

"Снеговалежът започна в събота около 5 сутринта. В 5.30 цялата техника потегли. И не спря две денонощия", категорична е тя.

Цвъркалева вече обмисля да въведе новост в начина на почистване. Става дума за вид течен препарат, който се насипва, заедно със солта,  преди снеговалежа и не позволява обледяване. Естествено има и възможност да не завали, въпреки синоптичните прогнози и той да бъде поставен напразно, но рискът си заслужава. Поне в Плевен са много доволни от него. Ако тази година има ефект, догодина ще бъде заложено закупуването му в по-големи количества, допълни тя.

Продължават да не се движат влаковете между гарите Царева ливада - Габрово, поради липса на напрежение в контактната мрежа. Няма движение на влаковете и по линия №4 – Г. Оряховица-В. Търново-Царева ливада-Трявна- Дъбово.

От Топлофикация Габрово съобщиха, че вече е започнало топлоподаване към техните абонати.

Пътищата към селата са проходими. Усилията там са насочени вече към по-обстойно почистване на снега вътре в селата.

Движението през прохода  Шипка е възстановено. Проходът е проходим при зимни условия. Забранено е движението на МПС с обща маса над 12 тона. Пътят за  к.к. Узана  е заснежен и непочистен. Видимостта е ограничена до 100 м. Температурата на въздуха  е минус 4°С.

Проходими при зимни условия са участъците Габрово – Трявна, Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново.

Общински пътнически транспорт се движи със закъснение. Възстановено е движението по направлението – Недевци- Лютаци. При зимни условия е движението на автобусите в посока Габрово – Севлиево, Габрово – Трявна и Габрово – Дряново – В. Търново. Автобусите за гр. София се движат по разписание.

На телефоните на Общински съвет за сигурност няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, породена от усложнената зимна обстановка, можете да потърсите помощ на тел.112.

     От Общината предупреждават водачите да не паркират автомобилите си по начин, пречещ на движението на градския транспорт, както и на снегопочистващата и сметосъбиращата техника. С особена важност това се отнася за крайните спирки.

     Община Габрово напомня някои от задълженията и отговорностите на граждани, ръководители, собственици на фирми, наематели или ползватели на търговски обекти, ателиета за услуги, кооперации, държавни учреждения, учебни заведения, детски градини и обществени организации, съгласно разпоредбите на Наредба №1 за чистотата в Габровска Община, съгласно чл. 2 и чл.19:

- Прилежащите тротоари от сградите, а там където няма такива - по дължината на обектите и на ширина 2 м от тях;

-  Дворовете и входовете около обектите;

- През зимния сезон терените по т.1 и т.2 да се почистват от сняг и ледени висулки от сградите."

Съгласно чл.15 "Поддържането на чистотата на местата за паркиране на лични и обществени превозни средства е задължение на собствениците им и на експлоатиращите паркингите фирми, предприятия и организации.

Съгласно чл. 24 т. 7, т. 8 и т. 9  се забранява:

-  Хвърлянето в кофите и контейнерите за смет на горива и избухливи вещества, горящи и неизгасени отпадъци, твърди и обемисти предмети, строителни материали, течности, стружки и др., които могат да повредят сметосъбиращите машини и съдовете за смет;

-  Изхвърлянето на битовите отпадъци извън контейнерите и съдовете за смет и препълването им

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News