Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Стартира четвъртата поред информационна кампания „Алергията е лечима”. Кампанията се организира от Българското дружество по алергология и цели да обърне внимание на нарастващите по брой и тежест алергични заболявания. За бума на алергиите, причините да това и възможно ри е лечение, коментира д-р Божидар Паралчев,  специалист по клинична алергология с 25-годишен практически опит.


- Все повече хора се оплакват от остри алергични реакции. Може ли да се каже, че има бум на алергиите и от какво се обуславят те?

- Алергията е „ необичайна ” реакция  на имунната система след излагане на чужди субстанции нар. алергени / цветен прашец – полени, микрокърлежи в домашния прах, храни, медикаменти и др. /.

През последното десетилетие се наблюдава тенденция за нарастване на честотата и тежестта на алергичните заболявания на дихателните пътища – алергична хрема и бронхиална астма. Симптомите на алергичния ринит са – пристъпно кихане, водниста носна секреция или запушен нос, сърбеж в носоглътката и зачерваване с дразнене на очите. Бронхиална астма може да се подозира при всеки случай на упорита дразнеща кашлица, свиркащо дишане, задух, или стягане в гърдите. Алергиите често се бъркат с настинка, остри вирусни инфекции и грип. За разлика от тях, те протичат без висока температура и не се повлияват от антивирусни медикаменти и антибиотици. В България един на всеки четири е засегнат от алергична хрема или бронхиална астма. Повече от 40% от пациентите с алергичен ринит имат и астма, а 80% от астматиците имат симптоми на течащ или запушен нос. Понякога болните страдат и от намалено обоняние. Дори при децата разпространението на алергичния ринит е по- високо и стига 42 %. Въпреки стряскащата статистиката, едва 45% от пациентите с алергичен ринит търсят медицински съвет и лечение на тяхното състояние. Трябва да се знае, че без компетентно лечение, алергичният ринит може да премине в астма или двете заболявания, дори и да не са съчетани, протичат по-тежко с времето. Това води до смущения в съня, умора през деня,  по-ниска производителност на работното място или в училище, съответно до лесна раздразнителност и промени в настроението.

- Коя е причината за дихателните алергии?

- Една от водещите причини за проява на дихателните алергии са микрокърлежите в домашния прах /акари/. Те са целогодишен алерген и са особено активни в есенно- зимния сезон, когато влажността в отоплените помещения е висока и се създават благоприятни условия за тяхното развитие. Акарите са микроскопични  „ животинки”, с размери между 200 и 600 микрона, които принадлежат към семейството на паяците. Те се хранят с човешка и животинска „ мъртва кожа”, остатъци от нокти, косми, пърхот  и се развиват в нашето жилище. Обичат да се крият в спалното бельо, матраците, завивките, килимите, завесите и тапицериите. Чувстват се „уютно” в неподдържани и  непроветрявани стаи с висока влажност, със стара покъщнина, с дюшемета  или мокети.

-          Кои са най-разпространените алергии?

- Най-разпространени са респираторните алергии, тоест, тези които засягат дихателните пътища. Децата и възрастните до 40 години по- често боледуват. Това се дължи на наследствената предразположеност и влиянието на факторите на средата – контакт с алергени, медикаменти, климатици в офиса и др. Напоследък все по-често хората страдат от медикаментозна алергия. Това се дължи на факта, че пациентите приемат едновременно няколко вида различни лекарства – за лечение на диабет, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, мозъчно-съдова болест и др. В резултат на лекарствените взаимодействия и като нежелани реакции,  често възникват обриви, отоци и дразнеща кашлица, които влошават качеството на живот на хронично болните.

-          Освен познатите пролетни алергии, зачестяват и оплакванията през лятото, най-вече след почивка на море. Слънцето ли е станало по-агресивно или ние сме по-податливи на неговите лъчи?

- Алергиите протичат сезонно или целогодишно. Пролетно-летният период е времето, когато има бум на поленовите алергии, особено през май и юни. Дори препоръчвам ранно море за пациентите с поленов ринит или астма, за избягване на контакта с аероалергените в планинския или полупланинския регион. Целогодишно протича алергията към микркърлежите в домашния прах. Някои от тези пациенти са по-податливи да реагират с обриви при излагане на слънчевите лъчи. При по-възрастните индивиди,  кожните обриви, в слънчевите дни, биха могли да се дължат на т. нар. ефект на фотосенсибилизация, поради прием на лекарства за хроничните си  заболявания. Не са редки случаите и на чиста слънчева уртикария, без генетично предразположение за алергия. В други случаи, подлежащо или недиагностицирано заболяване на щитовидната жлеза, също може да провокира дерматит, след по-продължително излагане на слънчева светлина.

 

 - Д-р Паралчев, като специалист алерголог, какъв съвет бихте дали на пациентите, страдащи от алергия и на тези , които все още не са установили дали страдат от „ модерната ” болест ?

- В днешно време алергията е лечима. Можем да действаме. Но преди това трябва да знаем кога да се обърнем към алерголог. Това са случаите, когато трябва да изясним алергичен ли е произхода на хремата и астмата – след преглед и чрез кожни тестове определяме причинителя на болестта. Кожно-алергичните проби са безопасни, безболезнени, удобни и с висока диагностична стойност. Отчитат се на 20 минута. Могат да се правят на деца след 2-годишна възраст по всяко време на годината, дори и в цъфтежния период от март до септември. При отчетени положителни кожни проби към микрокърлежите в домашен прах или към полените, и  при липса на противопоказания, можем да  започнем алергенна имунотерапия. Това е единствения метод за лечение на алергията с дългосрочен ефект върху всички симптоми на алергичното възпаление. Методът се състои в приемане -  подкожно или чрез накапване под езика -  на добре пречистени и стандартизирани алергенни екстракти, чието количество постепенно се увеличава, докато организмът развие поносимост. След достигане до максимално поносимата доза, лечението продължава с поддържаща доза за срок от 3 до 5 години. Така се лекува причината за болестта и се предотвратява разширяването на алергията в бъдеще.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News