Новините от Габрово и региона

 За 6 януари се отложи съдебното дело по повод уволнението на директора на парк "Българка" Мая Радева. На първото заседание на съда на 13 ноември, в което Радева обжалва незаконното според нея отстраняване, не се явиха представители на Агенцията по горите.

Същевремено няколко информационни агенции същия ден съобщиха, че  Мая Радева е възстановена на поста си. Според агенция ПИК се очаква да бъде възстановетни и други уволнени от правителствето на Орешарски директори на природни паркове в страната.

Не знам такова нещо, никой не ме е търсил, заяви вчера Радева. Тя е възмутенаот писанията в споменатите агенции, че в одитния доклад на парка имало тежки нарушения, извършени от нея по време на управлението й.

"Заключенията на този одитен доклад вече са оборени от Държавната финансова инспекция. Оттам казват, че няма нарушения," твърди тя. И е твърде разочарована, че самата тя няма достъп до одитния доклад.

Мая Радева не знае и ще ще се върне ли на работа, ако бъде поканена от Агенцията на горите. Не би искала това да става преди началото на идната година, за да може да се отчетат финансовите резултати на парка през 2014 година, който през по-голямата част от годината бе управляван от Али Алиев. Радева твърди, че натрупаните загуби по време на неговото управление надхвърлят 1.5 млн. лв. Категорична е още, че преди да се появи той,  по сметките на парка е имало 500 хил. лв.

Припомняме, че Али Алиев, лидер на ДПС в Севлиево, бе назначен  от Агенцията по горите за временно изпълняващ длъжността, докато тя е беше в болнични след катастрофа със служебен автомобил в края на януари. Въпреки протести на природазащитници,  на 6 юни Мая Радева бе уволнена за несправяне с работата след 11 години управление на парка, а Алиев бе назначен за шеф на ПП Българка до обявяване на конкурс. Той се проведе в началото на август и очаквано го спечели Али Алиев. Мая Радева не се е явявала.

През месеците след уволнението Радева не е почивала. Работи активно по реализацията на швейцарски проект чрез сдружение на екологични, културни инициативи и проекти.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News