Новините от Габрово и региона

 

 

Мариана ДИМИТРОВА

До дни се очаква да заработи кризисният център за бездомици в Габрово, когато температурите навън паднат под нулата. Както и миналата година, така и тази, остава въпросът за подходящо помещение за подслон, където хората без дом да могат да нощуват.

 Засега за тази цел се ползва общинския гараж, където има уредени помещения за пренощуването им. В някои градове практиката e пенсионерски клубове да бъдат транформирани в подобни кризисни центрове за бездомници през зимните месеци.

В момента в общинския регистър фигурират 23 скитници и бездомници, в това число и две жени. Тези дни предстои да се направи обход от служители в социалната сфера, които да разговарят с бездомниците кой от тях иска да ползва услугите на кризисния център през зимата. Той ще функционира три месеца, миналата година той работеше от 23 декември до 23 март. Един от сериозните проблеми е осигуряването на храната.

В момента 11 от скитниците се хранят чрез БЧК, други 4 в обществената трапезария. И двата проекта обаче приключват в края на тази година и остава въпросът с прехраната им през останалото време от дейността на кризисния център. На човек на ден храноденът излиза по 3 лв., което означава, че за 20 човека за три месеца е необходима сумата от 5 хил. лв. През миналата година за прехраната им се погрижиха БЧК, църквата, бизнесменът Пейо Пеев. Тази година от църквата се наеха да осигурят ядене за 1 седмица. Ще се търсят възможности и за благотворителност от страна на заведения за хранене.


Миналата година около 20 човека са били настанени в кризисния център. Двама-трима от бездомниците категорично отказали да ползват неговите услуги. В момента са осигурени възглавници, легла, пружини за тях, липсва само лично бельо и съдове за храна за многократна употреба. Със съдовете за храна се наеха да помогнат от Общинското училищно настоятелство.

По-голямата част от бездомниците сами идвали да питат кога ще отвори врати кризисният център. Още с постъпването им в него, на всеки се дава комплект с тоалетни принадлежности.

Не е тайна, че голяма част от тях са без елементарни хигиенни навици, с алкохолна зависимост или с психични заболявания. Въпреки, че в кризисния център има денонощна охрана, от Общината са категорични, че всеки бездомник трябва да бъде детайлно информиран за реда, който трябва да спазва в мястото за нощуване. Няма да бъдат допускани хора извън територията на Габрово. Отделно е забранено на бездомниците да вкарват алкохол и оръжие в кризисния център, тъй като често носели ножове в себе си.

През миналата година заради това е имало доста изнервящи ситуации. Ще се разговаря и с двете жени-бездомнички и ако решат да ползват възможността за подслон, ще се търси вариант да бъдат настанени през зимата в Соколския манастир, ако от там дадат съгласие. През миналата година една бездомна жена е презимувала там.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News