Новините от Габрово и региона

 Тунел от Шипка все пак ще има, въпреки редица публикации напоследък, че правителството не е включило проекта за тунела в  оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 година.

Днес на пресконференция на кмета Таня Христова, областния управител Николай Сираков и народния представител Цветомир Михов, бе показан официалния документ на програмата, която е внесена в Европейската комисия лично от вицепремиера Томислав Дончев, след като е била приета от Министерски съвет. На преговорите с комисията са били уточнени точните параметри.

Според този документ приоритетните проекти за периода 2014-2020 година са  автомагистрала "Струма, лот 3 "Благоевград-Сандански", автомагистрала "Хемус" - от Ябланица до разклона с път Е-85 "Русе - Велико Търново" и тунел под Шипка.

В одобрения документ е записано точно:"фаза ІІ от проект "Обход на Габрово с тунел под връх Шипка" с дължина 3.22 км. и още 4 тунела с дължини 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Индикативната стойност на проекта е 100 млн. евро".

"Такива са фактите, точни и ясни. Не желая да се политизира въпросът, да се говори кое правителство, коя партия са осигурили европейското финансиране на тунела. И най-после да приключат спекулациите ще има или няма да има тунел под Шипка," категоричен е Михов. "

Автомагистрала "Хемус" е не по-малко важна за нас от тунела", допълни той. Михов отхвърли твърденията, че тунелът ще се строи, ако останат пари от магистрала "Струма".

Окончателният вариант на оперативната програма е разгледана и в парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, съобщи още Михов. Той припомни, че има избран изпълнител и е осигурено финансирането на строежа на околовръстния път на Габрово. Работи се по изпълнението на проекта, който трябва да приключи през май 2015 година.

Вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски ще направят лично инспекция на околовръстния път до седмица-две, стана ясно от думите на народния представител.

Николай Сираков и Таня Христова припомниха, че реализацията на околовръстния път е започнала преди решението да се строи с европейски пари.  Навремето Томислав Дончев е успял да убеди министър Плевнелиев за важността на обекта.

 "Нека вярваме на документи и факти, а не на слухове. Няма смисъл да се строи път като околовръстния и после да не продължи тунела", допълни Сираков.

Михов съобщи още, че миналата седмица е приета и промяна в Законът за държавната собственост, която дава възможност отчуждителните процедури при строителството на публична инфраструктура да стават по-бързо и обжалването им да се спира реализирането на обектите, като се запазват правата на гражданите да обжалват оценката на обезщетението. Тази промяна на практика гарантира по-бързото и в срок изпълнение на строителните дейности на пътища и друга публична инфраструктура. В тази връзка в близки срокове се очаква да се получи и разрешение за строителството на третия етап на обходния път на Габрово.

"Най-важното, което трябва да правим е да настояваме и да изискваме от всички структури максимално бързо да се изгради тунела. Ако не вярваме и не настояваме, то вината ще си е изцяло наша. Всичко е въпрос на приоритет, откровеност и честност спрямо гражданите. Въпрос на гледна точка е в какво да се инвестира - там където парите ще потъват или там където е необходимо. Ако има добра политическа среда през 2016 година вече трябва да се копае", каза Таня Христова.

Народният представител Цветомир Михов информира още, че по друга оперативна програма  „Региони в растеж“, ще се рехабилитира пътят Габрово-Севлиево, за който има проектна готовност и че това вероятно ще е един от първите обекти, който ще стартира по тази програма

.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News