Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

Традиционната библиотечна седмица и Дните на детската книга и изкуствата за деца, са основните акценти през годината за Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”. Те започват на 2 април и завършват на 23 април с маратон на четенето.

„Няколко по-различни събития сме решили да направим през годината. Става въпрос за един конкурс, който ще бъде много интересен за нашите читатели. Конкурсът ще е за есе на тема „Как библиотеката промени живота ми”. Надявам се да има интерес към него, той ще се проведе по време на маратона на четенето през април. През седмицата за детската книга и изкуствата за деца традиционно ще имаме в Детски отдел помощник-библиотекари, ще ни гостува детският писател Елена Огнянова. Ще направим работилница за книгоразделители, литературни четения. През май, по повод 155-годишнината на град Габрово колегите от отдел „Краезнание” ще подготвят една виртуална изложба с откъси от публикации във вестник „Балканско знаме”, които са свързани със значими събития за града. През Националната библиотечна седмица ще има също интересни събития – литературно четене, посветено на 210-годишнината от рождението на Ханс Кристиян Андерсен, ще се състои и музикално-артистична програма в изпълнение на ученици от ОУ „Неофит Рилски”, посветена на ползите от четенето”, обясни директорът РБ „Априлов – Палаузов” Савина Цонева.

Тя допълни, че по традиция и това лято ще има лятна читалня с всякакви забавления на открито. Подготвена е и презентация по повод 80 г. от рождението на Христо Явашев – Кристо. Изненада ще бъде опаковането на предмет, това ще се случи през юни, когато е годишнината от рождението на големия авангардист Кристо.

В края на лятото и началото на есента ще се състои изложба на читателски дневници. В експозицията ще бъдат изложени книгите, на които са посветени дневниците. Ще има и конкурс за най-интерес читателски дневник.

„През годината ще ни гостуват много писатели, ще представяме книги, изложби. Краеведският календар, който подготвяме за популяризиране на личности и събития от габровското минало продължава да съществува. В края на септември ще имаме интересно събитие, посветено на фотографията, защото тази година е избрана от ЮНЕСКО за година на светлината. А думата „фотография” означава рисуване със светлина. Това ще е съвместно събитие със Съюза на учените в България. Подготвяме и една поредица, свързана с известни личности в областта на изкуството – ще започнем с Хендел и през декември ще завършим с отбелязването на годишнина от рождението на Едит Пиаф. Това ще са кратки изложби, придружени с музика”, допълни Савина Цонева.

Най-скорошното събитие на библиотеката ще е на 24 февруари, когато в ХГ „Христо Цокев” ще бъде представена новата книга на Мартин Иванов „Звуци на тишината”. Новата му книга представя терапия с тишина. Авторът ще сподели различни изследвания, които показват как влияе ритъмът върху нас, физическото ни здраве и личностното ни развитие.

През миналата година като покупка и дарение в библиотеката са постъпили 3 528 библиотечни единици на стойност 30 467 лв., включително 9 000 лв. от Министерство на културата. Като дарение от институции и частни лица са получени 886 библиотечни единици на стойност 3 495 лв., а като покупка 2 642 за 26 972 лв.  

Абонирани са 72 заглавия периодични издания на стойност 5 648 лв., а като дарение са постъпили 38 периодични издания, между които всички местни издания, юбилейни вестници и единични листове.

През 2014 година са регистрирани 2939 читатели, от които 1 935 жени, а 1 004 мъже. По повод 1 ноември са записани безплатно 142 ученици, а по повод коледните празници 153 граждани.

Посещенията в библиотеката са 53 580, от тях 7 401 на деца до 14 години. Посещения за ползване на интернет във всички отдели са 7 715, като 1 089 от тях са на деца до 14 г.

Дигитална библиотека „Габровски периодичен печат“ има 10 955 посещения от октомври до декември 2014.

Страницата „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в социалната мрежа „Фейсбук“ има 939 харесвания, а групата „Приятели на РБ „Априлов – Палаузов“ - 751 участници.

Заетите библиотечни материали са 90 531, от тях заети за дома 86 373, а в читални - 4 158.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News