Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Скандал се разразил между социалните служби и семейство от Плачковци, чиито 4 деца временно са изведени от дома им заради нечовешките условия, в които са гледани. В края на миналата година трите по-големи деца са изпратени временно в детското селище в Трявна, а най-малкото, все още бебе, е дадено в приемно семейство.

Реакцията на родителите била много остра, освен скандалите в местната социална служба, те се оплакали на всякакви институции, включително международни организации за правата на децата и главна прокуратура, че социалните имали тенденциозно отношение към тях.

 Последвала серия проверки на условията, при които се отглеждат децата, причините да извеждането им, за правилността на действията на социалните. В крайна сметка заради частично подобрените условия за живот, трите по-големи деца били наскоро върнати у дома си. Най-малкото остава засега в приемното семейство, защото родителите му не са осигурили подходящи условия за отглеждане на бебе. Но ще продължи наблюдението на социалните за условията, в които живеят и за родителските грижи.

"Ние не искаме да разделяме децата от майка им и баща им, не искаме да им отнемаме семейната среда. но не можем да позволим да се отглеждат деца в такива мизерни условия. Още повече, те са малки, на 6, 4, 2 години и бебето, имат нужда от родителска грижа. Но не можем да позволим деца да живеят при подобни условия. Още повече от две години колегите от Трявна им пишат предписания и ги предупреждават. Ако се докаже, че те трайно не полагат грижи за децата си, това се смята за вид родителски тормоз, малките отново ще бъдат взети тях", предупреждава директорът на Териториалната дирекция за социално подпомагане Радостина Братованова.

"Мъжът и жената живеят на семейни начала, не работят. Къщата е паянтова, с дупки по стените. Вътре е студено, мръсно, децата нямаха дори легла за спане доскоро, сега са им осигурени. От благотворителна акция са им предоставени дрехи, завивки, но за кратко време те са станали невъзможно мръсни.

 При проверката хладилникът бил напълно празен, освен съд с нещо кафяво, неприятно на външен вид и миризма. Това било кашата, с която се хранят децата. В къщата няма тоалетна и баня, децата са с неподходящи за сезона дрехи. Бебето спи направо върху металните пръчки отдолу на изпочупена детската количка. Но най-страшна е мръсотията. Не се знае отколко време не са къпани децата, от тях се носи миризма. Когато ги изкъпали в селището в Трявна, те се уплашили, казали че водата е пареща. Явно не им е позната топлата вода. Бебето беше слабо, не наддава на тегло, не се развива нормално. Сега при грижите на приемно семейство се е възстановило и се чувства добре", разказва още Братованова.

Тя е възмутена от поведението, ругатните и заплахите на родителите към социалните работници.  "Вместо да се погрижат децата им да живият при нормални условия, те се разправят с нас и ни обиждат, наричат ни корумпирани, обвиняват ни, че сме отвлекли децата, за да ги продаваме. Последваха ежедневни проверки, откъде ли не - по нареждане на главния прокурор, от Държавна агенция за закрила на детето, ДАНС, икономическа полиция. Всички се убедиха, че правилно сме постъпили. Но това продължи един месец, едва си вършехме другата работа," допълва тя.

Бащата успял да заблуди и неправителствена организация, че социалните го тормозили и го изнудвали. Странно, че оттам не са си направили труда да видят условията в къщата му, но държали остър тон на социалните. Сега той щял да се жалва в Брюксел.

Любопитно е, че въпросното семейство не ромско.

Оказва се, че подобни инциденти се случват не само в Габрово, но и в други градове. Социалните работници от Габрово подкрепят декларацията, която са изготвили колегите им от Варна.

"В Дирекция „Социално подпомагане" - в отдел "Закрила на детето сме поели не само професионална, но и лична отговорност да защитаваме правата и интересите на най-уязвимата част от нашето общество - децата. Често работата ни остава скрита от погледа на гражданите, защото ние зачитаме неприкосновеността на детските личности, техните истории, болките им, до които се докосваме ежедневно. Това наше задължение е визирано и в Закона за закрила на детето.
Ние, социалните работници, както и всеки друг гражданин в нашата страна, имаме не само задължения и отговорности, но и права. Изразяваме категоричната си позиция, че много често се нарушават не само нашите права, но и интересите на нашите деца. Често мнението за служителите в нашата система е крайно, необективно, неподкрепено с доказателства, поради което може да се квалифицира като клевета. Това може да окаже негативно влияние върху личния ни живот и този на нашите семейства.

 

В процеса работата си ние често сме обиждани, нагрубявани, клеветени, бити, заплашвани дори и със смърт....Поставете се на наше място и си представете как се живее с мисълта, че утре може да сте в болница, децата ви да гладуват, защото не можете да работите след побоя, нанесен над вас или най-страшното - децата ви да останат сираци. Всеки един от нас полага усилия, за да съхрани близките с, спестявайки им тази истина. Но кой ще защити децата ни, когато в публичното пространство се клеветят техните майки и бащи? Нима те нямат права само защото родителите им са социални работници? Нерядко се изразява становище, че социалните работници нехаят за децата от ромският етнос, че сме свързани с търговия на органи.

Уважаеми колеги от цялата страна, обръщаме се към вас с молба да подкрепите позицията ни и ясно да заявим, че социалната система не може да компенсира негативите от кризата обхванала всички сфери на нашия живот. Ние не сме виновни за проблемите на децата и семействата, които подкрепяме. Ние не възпитаваме насилници, а се борим с насилието; ние не увреждаме децата, а подкрепяме децата с увреждане; ние не разбиваме семейства, а ги ценим и съхраняваме; не противопоставяме деца и родители; ние не изпращаме майките и бащите в чужбина и не изоставяме деца; ние не делим децата на бедни и богати, на българи и роми, на такива чиито родители са властимащи или чиито майки и бащи са обикновени хора....
Ние плачем с децата, когато ги боли и се смеем, когато са щастливи, защото те са нашите деца - децата на България!"

Теми с продължение
News management powered by Xpression News