Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Да се промени името на Етъра, за да стане още по-точно, разпознаваемо и европейско. Вместо  Архитектурно – етнографски комплекс “Етър”, той да се нарича вече музей на открито "Етър", предлагат от ръководството на комплекса.

"Мисля, че новото име изчерпва изцяло съдържанието, защото името Етър се е наложило като много разпознаваемо, а музей на открито – като наименование на институцията, свързваща ни директно с подобни институции в Европа. Там са много популярни музеите на открито, наречени сканзени. Дори преводът на чужди езици на "музей на открито" е по-лесен”, обяснява  директорът на АЕК “Етър” Светла Димитрова.

За да се случи обаче това, е нужно решение на Общинския съвет Габрово. "Направили сме аргументирано предложение до Община Габрово, за промяната, изтъкнали сме 7 мотива, които са важни това име да присъства в наименованието на институцията. В страната вече има много етнографски комплекси. Ние трябва да се възползваме изцяло от правото си да се наричаме музей. Критериите за това в бъдеше ще бъдат много по-високи. Писмо за промяната на името е изпратено и до министър Вежди Рашидов, защото министерството на културата методически ръководи "Етъра". Надявам  се да убедим общинските съветници, че това е в интерес на Габрово", допълни  Димитрова.

През изминалата година АЕК "Етър" е бил посетен от 155 153 туристи, от които 130 593 българи и 24 560 чужденци от общо 97 държави. През май на Етъра очакват 13-милионният посетител.  За да се привлекат повече туристи и габровци, веднъж месечно ще има безплатен вход за посетителите на Етъра. Това ще се случва обикновено на традиционен празник. Първият безплатен ден ще е на Благовещение 25 март, после през април Велики четвъртък.

Светла Димитрова, не скри, че хотелът "Страноприемницата" не само не е печеливш, но и генерира загуби. Това разбира се я тревожи, макар хотелът в никакъв случай да не е основната дейност на  Етъра. Проблемът на хотела е, че се нуждае от основен ремонт, последният е правен през 2006 година. Има проблеми с покрива, скъпо излиза и отоплението на помещенията с нафта. Другият проблем е, че освен посещение на комплекса, макар и с намаление, не може да се предложи друго развлечение на гостите. Има трудности и по предлагане на пакетни услуги, защото Етъра не управлява заведенията за хранене в комплекса. Тромава е и процедурата за промяна на цените, защото става чрез общинска наредба. Основният ресторант в хотела отдавна не работи. Предстои да бъдат пригодени 2 от залите на ресторанта към него, които да бъдат отдавани под наем.

“Залите са много красиви, с дърворезбовани тавани и красиви пана, така че за събития от различно естество мисля ще бъдат много подходящи. Без сериозна инвестиция хотелът не може да бъде конкурентен. Затова аз подкрепям решението на Общината да се направи концесионно обследване, за да се видят проблемите и да се търси вариант за по-мобилно управление, мисли се за концесия. Хотелът е собственост на Общината, тя ни го е предоставила за оперативно управление", каза още тя.

"Тази година е подготвен много амбициозен културен календар. На финален етап е и спечелване на правото да се използва марката “Етър”. С приемането на новия правилник за устройство и дейността на Етъра за първи път ще бъде създадена научна група към музея. Също така предстои да бъде приет план за новите виждания, свързани с обогатяване на фондовете, като тук всички специалисти са убедени, че не трябва да се събират само експонати от епоха на Възраждането и ранните години на новата история, но трябва да се обърне внимание и на съвременната етнография. Ще бъде възстановено участието на Етъра в Международната конференция на музеите на открито, която тази година ще се проведе в Норвегия”, допълни Светла Андреева.

Ще се търси финансиране за ремонтиране на училището в квартала, което стопанисва Етъра. Идеята е да се превърне не само във фондохранилище, а в учебен музей, с център, в който ученици и студенти да се запознават със спецификите на българската архитектура.

През годината ще бъде организиран експериментален младежки симпозиум, за изработване на арт – инсталации с вода. “Искаме тази инициатива да се превърне в международна изява, тъй като сме убедени, че един музей не може да остане статичен. Той трябва да се развива, да се съобразява с новите технологии и да търси проявления на културното наследство в различни близки сфери”, каза още  Димитрова.

През месец май на Етъра ще бъде организирана студентска етнографска конференция под ръководството на СУ “Климент Охридски”. Ще се съберат студенти от всички университети,  изучаващи етнология. Освен това усилията ще бъдат насочени и за популяризиране инициативата на ООН “Година на светлината”. Затова през лятото са поканени ученици от училище по фотография, които ще търсят интересни ракурси по темата за светлината и водата, като снимките им ще останат за музея", съобщи още директорката.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News