Новините от Габрово и региона

Мариана ДИМИТРОВА

Тъй наречените „дизайнерски” дроги докарват младежи до голяма агресия и масово завършват с опасни психози, алармира д-р Иван Добринов, завеждащ на отделението за зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево.

Преди дни по покана на Общинския съвет по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Габрово той, заедно с Веселина Божилова - основател и председател на сдружение „Майки срещу дрогата” в Пловдив, проведоха срещи по проблемите на наркоманиите с ученици, учители, специалисти и родители от Габрово.

По време на срещите бяха обсъдени предизвикателствата пред младите хора, свързани с все по-агресивното предлагане и нарастващата употреба на „дизайнерски наркотици”. Д-р Добринов представи актуална информация за новите дроги, рисковете и последиците от тяхната употреба, а Веселина Божилова представи дейността на сдружение „Майки срещу дрогата” и акцентира върху ролята на семейството в превенция употребата на психоактивни вещества. Какво се случва със семействата на зависимите, каква трябва да е ролята на различните институции в държавата по отношение на превенцията, лечението и рехабилитацията на зависимости и какви са възможностите за лечение на наркомании в България и в чужбина - това бяха част от въпросите, на които отговориха Веселина Божилова и д-р Добринов.

„В последно време зачестиха психозите, предизвикани от употребата на „дизайнерски” дроги. Сега те масово навлизат и нашата система не е подготвена за тях. Те се получават чрез модифициране на молекулата на вече познати вещества”, обясни д-р Добринов и допълни, че през миналата година България е била на трето място в Европейския съюз по употреба на амфетаними от ученици.

Той уточни още, че в момента безпроблемно в интернет се предлагат „модерните” сега амфетамини и метаамфетамини под формата на хранителни добавки, чайове и т.н. Най-разпространеното им наименование сред учениците било „хапче за купон”. Все още липсват както краткосрочни, така и дългосрочни клинични проучвания за последствията от употребата на „дизайнерските” дроги, алармира д-р Добринов. Той разказа, че в отделението по зависимости в Раднево докарвали младежи с тежки агресии, маниакални психози и шизофренични прояви. И докато преди време при употребата на традиционните наркотици като хероин и кокаин е ставало въпрос за дребни престъпления като кражбите, то сега употребата на „дизайнерски” дроги често води до убийства.

„В Габрово е тревожно това, че има много амфетамини. Най-лошо е положението в Сливен, където те масово се произвеждат, въпреки че преди няколко години бяха разбити 4 лаборатории за производството им”, каза Веселина Божилова от сдружение „Майки срещу дрогата”. Тя допълни, че едно от тревожните неща е, че учениците не възприемат наркотиците като нещо лошо. „Държавата участва в лечението на наркозависите само с няколко метадонови програми. Това не е достатъчно. Първо, метадонът е подходящ само за опиатно зависими, а повечето зависими напоследък са на синтетична дрога. Лопсват достъпни психотерапевтични общности, липсват места за лечение на непълнолетни. Прекалено много неща липсват в мрежата, за да се нарече тя система. Само с папки и стратегии нищо не се постига. Хората съвсем обедняха и не могат да си позволят пълните такси на платените програми. Държавата трябва да предприеме конкретни стъпки. Като начало – гласуваният още пред 2006 г. 1% от акциза на алкохол и цигари да отива наистина за лечение и превенция на зависимости, както е отреден. Вместо това има един огромен мълчалив отказ. Твърде самотни сме на тоя фронт и водим партизанска война”, коментира още председателката на сдружение „Майки срещу дрогата”.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News