Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

42 чисто нови автобуси, излезли направо от завода, ще подменят остарелия автопарк на Габрово. Новите возила ще са модерни, сигурни, климатизирани. По-голямата част от тях ще са на природен газ. Очаква се те да пристигнат в Габрово през 2016 година по програма "Региони в растеж", съобщи зам. кметът Климент Кунев.

 Освен това ще бъде монтирана и нова, модерна система за информация за чакащите по спирката граждани. Там ще бъдат поставени електронни табла, които показват след колко минути ще пристигне даден автобус. Така хората по-добре ще могат да планират пътуването си. Сега, въпреки създадената транспортна схема, гражданите незнаейки колко ще чакат автобуса, предпочитат да вземат такси, тъй нар. маршрутки, които за същата цена, като автобусната, ги превозват по линията на автобуса. Освен, ако нямат карта за градския транспорт.

Като пристигнат новите автобуси, Общината с качествен и модерен градски транспорт се надява да удари нелоялната конкуренция на такситата, пояснява Кунев.

" Нерегламентираното вземане от таксита на пътниците от спирките е кражба. Освен това те не издават касови бележки.Спирките са направени за градските автобуси, а не за такситата. За тях има определено регламентирано място за чакане на пътници - пиаците. Общината не може пряко да вземе мерки срещу тях. Това могат да сторят от КАТ и ДАИ, правят се кампанийни акции срещу незаконните действия на такситата. Но не може да става денонощно, тези институции си имат още много други задължения. Аз напълно разбирам хората, сега са недоволни от предлаганата от нас транспортна услуга и от състоянието на автобусния парк. Затова търсят алтернатива," допълва той.

Като потвърждение на коментара му е извършената миналата седмица съвместна акция  на общинския инспекторат и ДАИ. Само за един ден, докато е траела акцията, приходите на общинското транспортно дружество са се повишили с 780 лв. Това за месец прави 15 хил. лв., а за година - около 200 хил. лв.

"Такъв е размерът на кражбата, която нерегламентираните таксиметрови превози извършват от спирките на градския транспорт. Време е  Общината да се възползва от законовото си право да намали броя на такситата в града. В момента са разрешени 224 таксита, мисля че трябва да бъдат намалени, ако това продължава. След като те търсят нерегламентирани начини за препитание, значи такситата в Габрово са много.

Моето лично мнение е, че транспортният модел трябва да е съвсем друг. Общината трябва да плаща всички направени от автобусите разходи, а средствата от билетите на пътниците да остават за нея. Защото Общината чрез решение на Общинския съвет е органът, който определя какви линии ще се изпълняват и на каква честота. И превозвачът автоматично трябва да изпълнява това решение. Сега сме оставили превозвачът сам да събира средства от пътниците. Това би било логично, ако той сам определя маршрутите и честотата на преминаване. В противен случай, ако Общината, искайки автобусът да преминава на всеки 15 минути, плаща за това на превозвача", коментира зам.кметът.

Според него ръководството на "Общински пътнически транспорт" успя през последната година да подобри обслужването, да купи по-добри автобуси, макар и втора употреба. И то с ограничените средства, които успява само да изработи. Но има още много какво да се направи за подобряване на градския транспорт, смята той.

Така, че докато пристигнат автобусите, купени с европейски средства, ще трябва да се задоволим с новите-стари манове и амортизираните икаруси. Най-големите градове в страната, като София, Пловдив, Варна, Бургас и други,  вече са оборудвани с чисто нови автобуси. Идва ред на по-малките градове.

Общината е директен бенефициент по отношение на проекта за градския транспорт, както и други общини,  така те ще могат да финансират модернизация на градския си транспорт. Няма причина, поне засега, да има отлагане или спиране на процедурата, обясни Кунев.

Разработката на Общината е готова, очаква се обявяване на процедурата за приема й. Интегрираният градски транспорт е само част от проекта, в него попадат и технически проекти на някои сгради и кръстовища в общината. Проектът се изпълнява  под ръководството на арх. Татяна Стойкова.

Акцентите в дейността на Общината сега са реконструкцията на парк Маркотея, тя вече започна върху повече от 50 дка площ. Другото важно нещо е обновяване на крайречната улица "Дунав", тя започва от Спортната зала, минава покрай реката до полицията и стига до ул. "Орловска". Освен самата улица, ще бъдат облагородени пространствата между блоковете, ще бъдат изградени спортна и детска площадка, ще има пешеходна алея, ще бъдат обособени нови паркоместа.

 " В момента се оценяват получените оферти за изпълнител на обекта. Надяваме се цялостната реконструкция да завърши до края на годината. Общината е собственик там на два изключително атрактивни терена, като е готова да учреди право на строеж. Тръжните процедури вече започнаха. Доста са разрешените строителни дейности там, включително и строеж на атрактивни заведения край реката. Не маловажно е и ,че терените се намират близо до полицията и така има по-голяма сигурност за собствениците им", допълни още Кунев.

Той коментира и обвиненията на столичен седмичник, поместени  и в местен сайт, че е истинско разточителство Общината да плаща на 500 души администрация.

"Това въобще не е вярно. Общинската администрация е от 180 души. Това са хората, които работят в сградата на Общината. Всички останали бройки са в общинските предприятия, включва се персонала на детските гради и ясли, на всички музеи, библиотеката, инспектората, приюта за кучета Ако някой може да докаже, че с по-малко хора могат да се извършват всички тези дейности, да заповяда да го направи. Или какво, да се лишим от детски заведения, от музеи или от общинското предприятие за снегопочистване, сметоизвозване и чистота?! Много е лесно да се пише, без да се провери!", възмущава се той.

spacerun:yes'>      


Теми с продължение
News management powered by Xpression News