Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Усилени строителни и благоустройствени дейности текат в парк "Маркотея". Над милион и половина лв. влага Община Габрово за цялостното му благоустройство. Обектът се финансира в рамките на интегрирания проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на Габрово. Срокът за завършването му е  края на септември, а фирмата-изпълнител "Сънником" ЕООД.

Над 30 години паркът е изоставен, езерото пресъхнало, пейките изпочупени, алеите обрасли, ценна растителност е унищожена. Не е останал и помен от лодките с влюбени двойки, които са плавали по бистрите води на езерото, нито от атрактивния зооокът.

Облагородяването на парка вече започна, а в завършения си вид той ще има нови алеи, пейки и кошчета, кътове за отдих и развлечение, зона с атракции, ново парково осветление и напоителна система, няколко обслужващи постройки, видеонаблюдение. С две детски площадки, зона с фитнес уреди на открито и велоалея ще се сдобие още парк “Маркотея”, съобщават от Община Габрово.

Ще бъдат възстановени старите чешми в парка, алпинеумът и така обичаното от габровци езеро. То ще бъде почистено, ще бъдат ремонтирани системата за водозахранване, преливникът и шахтите, а мостчетата, пристанът, кулата и островът ще бъдат реставрирани.

Целта на проекта е освен отново да превърне паркът в любимо място за забавление на габровци, но и да опази ценната растителност там - явор, смърч, отделно има брези и липи. Дърветата образуват зелена стена откъм булеварда. Средната зона на парка е оформена като "пъстра черга". Това се получава от комбинация от различни видове разноцветни материали - настилки сибирска лиственица, от бетонни и естествени павета, дървесни талпи, настилки от трошен камък и минерали, ударопоглъщаща каучукова настилка, цветни и озеленени пътеки, многогодишни цветя,

Тази своеобразна "черга" създава наслада и радост за окото, удоволствието продължава с разходка в обновените красиви алеи, детските площадки и спортното игрище, което основно се обновява. То ще се ползва от децата от близкото училище, а в извънучилищните часове - и от всички посетители на парка. То ще бъде покрито с подходяща настилка, като на стадиона, а не с асфалтова. Там ще могат да се организират и малки състезания. Ще има и трибуни за зрителите.

Основната атракция на парка - езерото, освен че ще бъде основно почистено, но и ще бъде надградено с 50 см. Ще се възроди останалото в спомените на габровци - ще има лодки и водни колела. На островчето по средата ще бъде оформена японска градина, с малки цветя, икебани. Ще се възстановят мостчетата. Връзката между тях и заведението е оригинална метална конструкция, която имитира корабно платно. Под нея със сибирска лиственица ще се оформи фигура като палуба на кораб. За съжаление двете плачещи върби ще трябва да се отстранят, защото вече са много стари, обяснява зам. кметът Николай Меразчиев.

До езерото се строят две уникални сграда, любопитното е, че те са вдълбани в земята, "пъхнати са" в ската. В едната къщичка ще бъде настанена администрацията, няма как да мине без обслужващ персонал, домакин, охрана. А в другата сграда ще се помещава малко заведение, ще има и санитарни възли. Предвиден е и нов паркинг.

Паркът ще стане любимо място за разходка и социализация и на хората от близкия дом за инвалиди.


Теми с продължение
News management powered by Xpression News