Новините от Габрово и региона

  

Мариана ДИМИТРОВА

За пореден път и тази година на 16 май от 11.30 ч. в Спортна зала "Орловец" в Габрово ще се проведат традиционните Национални карнавал-ревю, конкурс за красота на котки и дребни домашни любимци. Организатори на атрактивното събитие са Клуб по Фелинология „Бастет”, Общински спортни имоти, НФФе София и Община Габрово, Хандбален клуб „Бъки“.

"Тази година новото в карнавала на котки ще бъде, че освен вече станалите традиционни конкурс за красота, най-добре гледана котка и други награди, каним за участие и дребни домашни любимци като хамстери, мишки, плъхове, мини зайчета, фретки, чинчили и др.  Няма да се приемат влечуги и насекоми", разказва Розмари Казасова, която е основател на Габровския котешки карнавал. Ще има награди за най-добре гледана котка,, а под надслова "И аз съм котка" ще бъдат наградени и дребни домашни любимци, награди за най-добър костюм или маска на стопаните и на котките, както и за деца, донесли своя любимец, които сами се грижат за него.

След официалното откриване по време на самото шоу ще има фокуси с котки показани от Мистер Сенс и Ана-Мария Тепелиева – София и много други нови изненади. Весело карнавално жури ще оценява карнавалните премени. Жури за красота на котки ще бъдат Камелия Босилкова –председател, и първият български съдия на чистопородни котки Христо Симеонов от НФФе - София. Те ще обяснят на интересуващите се условията за участие в международни изложби, за регистрация на развъдник, породи котки и необходимите документи за това. Ще има котенца, кученца и други дребни животни за продаване и за подаряване. Ще бъдат показани изключително редки породи котки, като безопашатите манкс, турска ангора, персийски, екзотични, бенгалски и други, чистокръвни животни. Ще бъдат показани и предложени за продажба и кученца от породата миниатюрен пинчер /цверг пинчер; мини доберман/ с родители шампиони собственик и треньор ветеринарен доктор Таня Гетова от София.
"Тази година се навършват 40 г. от далечната 1975 г., когато председателят на парламента на остров Мен по случай десетдневката на хумора и откриването на Дома на хумора в Габрово, подарява на нашия град четири котенца без опашки от породата манкс с думите" С това доказваме, че ние сме по-пестеливи от габровци, защото вие си хабите ножиците да режете опашките на котките си, а ние си ги отглеждаме такива и нашите ножици си остават нови!" Отначало една година котките са гледани в АЕК "Етър", а след това са дадени на градския зоокът. Към края на 90-те години на миналия век, поради трудния преход в България безопашатите котки в зоокъта са на изчезване. С много ентусиазъм, средства, време и упоритост аз и ветеринарният лекар Росен Димитров със съдействието на управителя на габровския зоокът  Марио Димитров, започнахме селекция на изчезващите животни. За няколко години те са възстановени и досега част от тях живеят в зоопарка, а останалите жънат успехи по международни изложби, представени от развъдник за котки "BG*ROZMAR". От остров Мен са подарявали на много държави такива котки, но се оказва, че единствено в Габрово те продължават да съществуват вече 40 години", обяснява Розмари Казасова.

Условията за участие в карнавала са котките да са чисти, без заболявания и обезпаразитени. Те трябва да имат карнавална премяна или аксесоари. Всеки участник трябва да носи постелка за клетката. Желаещите да участват е необходимо да бъдат в зала „Орловец” от 10.30 до 11 ч. на 16 май, за да преминат през ветеринарен контрол, да им бъдат раздадени номера и да се настанят по клетките. Собствениците на дребни домашни любимци е необходимо да донесат подходяща за пренасяне и показване клетка, в която да бъдат техните любимци, като те също трябва да имат карнавален аксесоар, за да участват в конкурса „И аз съм котка!“ Награждаването ще започне около 14 часа. Всяка записана предварително котка или домашен любимец получават награда и грамота. Ще бъдат приемани и не записани котки, но е възможно да останат без награда, защото предварително се определения награден фонд може да не стигне. Желаещите да участват, трябва да запишат своите котки и други домашни любимци до 12 май на тел.: 066803330, 0878867745 – Розмари Казасова или във формата за това в сайта www.bastet-bg.org. За участници и посетители входът е свободен.

 


Теми с продължение
News management powered by Xpression News