Новините от Габрово и региона

 Женина ДЕНЧЕВА

Очакват се 7 млрд. лв. да влязат в страната по оперативните програми през 2015 година.  Това е сценарий максимум. Изключително високи са числата, досега през системата не са минавали пари с подобни обеми, коментира в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев. Той взе участие в откриване на информационен офис на евродепутата Андрей Новаков, който го наследи в Европейския парламент, след избирането му за заместник министър председател.

 Пет са одобрените оперативни програми досега от седем възможни. Одобрени са "Човешки ресурси", "Транспорт и транспортна инфраструктура", "Наука и образование за интелигентен растеж", "Добро управление“, остава да бъдат одобрени "Околна среда" и "Региони в растеж".

"Причината за все още неприетите две програми е, не че не сме си свършили работата, а няколко месечен дебат с Европейската комисия, с която сме на различни позиции. Преговорите вече приключиха и вярвам, както бях казал преди време, през първото полугодие на годината да бъдат открити всички програми. Така че очакваме не по-малко от милиард лв. да влязат от новия програмен период, плюс около 5 млрд.  по оперативни програми, плюс 1 млрд. по програма за развитие на селските райони от стария програмен период.

До момента това, което е платено в страната е 6 млрд. и 400 млн. лв.евро, което е 80 % от цялата финансова рамка, Очаква се те да достигнат 90-95, което никак не е лош резултат, има страни от Европейския съюз, които са приключили първия програмен период с 25, дори по-малко проценти", коментира Дончев.

Той припомни, че рискът от загуби по европейските програми през 2014 бе оценяван между 250 и 500 млн. евро.

"С идване на новото правителство само за месец при тотална мобилизация на екипите, работа без почивни дни, загубите се сведоха до 25 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" и 67 млн лв. по програма за развитие на селските райони. Най-тежката година ще е тази обаче", предупреди той.  

 

"Обикновено се фокусираме около обема на парите. Те са силен показател, но време е вече да минем на следващото ниво - да мислим за ефекта от влагането на тези пари. Това, че едни пари са похарчени, че нещо е изградено, това не означава нищо. Важно е, че след като сме похарчили определени средства от европейските фондове, колко лева от частния сектор сме успели да увлечем. Има добри примери в това отношение - по ремонтираната железница се движат повече стоки, покрай магистралата се появяват нови търговски обекти, нови фабрики. Когато се реконструира една пречиствателна станция са важни не само ефектите върху околната среда, но и засилване на туризма заради това. Когато се инвестира в градска среда, се очакват положителни демографски ефекти", обясни той.

По повод негативната статистика на Националния статистически институт за застаряване на населението, като Габрово е на второ място в страната по този показател, Дончев коментира: "Габровска област запазва икономическия си потенциал, но демографската картина съвсем не е радостна, особено възрастовата зависимост. Това е проблем и болка не само на Габрово, но и на цяла Северна България. Много са мерките, които трябва да се вземат за икономическото съживяване на Севера и те не се свеждат само до транспортната инфраструктура. Но както показва опитът с Юга, това е първото. Осигурява се по-бързо, по-сигурно и по-евтино движение, там има три изцяло изградени, функциониращи магистрали, а Севера има само парче от магистрала. Затова и  интересът на инвеститорите към Южна България е по-голям. Те, освен цена на земята, състояние на администрацията, ниво на данъците се вълнуват от състоянието на инфраструктурата, правят сметка колко бързо може да се транспортира готовата продукция. Не без значение за тях е като кацнат в София за колко време могат да се придвижат до определената точка, където се канят за инвестират".


Теми с продължение
News management powered by Xpression News