Новините от Габрово и региона

Женина ДЕНЧЕВА

Нашумелият артист Ненчо Балабанов ще имитира премиера Бойко Борисов тази събота, но не от екрана на "Господари на ефира", а на живо в Габрово. Той ще застане на коментаторския пункт на карнавалното шествие и в неповторимия си стил ще направи "анализ" на преминаващите под него фигури на политици - Георги Първанов, Николай Бареков, Доган и Местан, руският президент Владимир Путин.

Любопитен ще е коментарът му, когато премине огромната бутафорна фигура на самия Бойко Борисов. Той, както му се полага е водач. Води племето българско напред. А то се състои от...блеещи овце, но не защото някой ги оприличава на глуповатите животинки, а защото е ...годината на Овцата! Овчарят с гегата отпред ги води на паша и ги завръща, ако тръгнат накриво.

Но се оказва, че в стадото има черна овца. И тя е габровска,  носи плакат:"Бойко, кога ще ни върнеш парите, които ви дадохме през 1942 година?!"

 Не всички знаят, че този дълг е исторически факт. През въпросната година Габрово кредитира държавата, която е във финансов колапс по време на войната. Държавата иска заем от най-богатите си поданици, а те са от Габрово. Първите хора на града правят сдружение, събират нужната сума и сключват договор с държавата кога ще им ги върне. Но малко след това идва 1944 година и ...

Голяма идея за Големия шлем на президента Георги Първанов ще бъде претворена в картина, в която той е яхнал трите газови тръби: Бургас - Александруполис, АЕЦ "Белене", Южен поток. Самият той ще държи ракета за тенис с надпис "Голям Шлем-ник Байкалски".

Новият политик Николай Бареков - Костинбродски ще крачи в шествието попрегърбен, защото отзад са му се събрали много ритници. В една си ръка ще държи лимоново дръвче, в другата - счупен дудук, а на гърдите му звездите на ЕС с надпис "слаб 2". След него се влачи Нешка Робева с празен куфар, на който пише: "На кого ни оставяш, бати Цецо /Василев/?!"

Отношението на управниците към културата е изразено с фигурата на Слави Бинев, избран /за кратко!/за шеф на парламентарната комисия по култура. Той е изобразен като каратист, с един удар разбива Народния театър, разлетяват се книги, ролки с филмите "Козия рог" и "Вчера". На гърба на Слави ще е залепен постер на културният министър Вежди Рашидов, с прословутата пура, облечен в анцунг, а надписа отдолу е "Хорист №1".

Ще се появи и картина за санирането - хора, облепени целите в топлоизолационни материали, със снимката на министър Лиляна Павлова, ще рекламират санирането - първо индивидуално, после групово.

Но не само политиците ще са акцентът на веселия карнавал с мото "Габровец и котка по гръб не падат!  "За пръв път основателят на града Рачо Ковача, сполучливо претворен от мим актьор, ще поведе шествието с цялото си величие. Около него ще танцуват 30 красиви и гъвкави котки от танцова трупа "Лиана", със специални костюми. След тях  ще се появи и традиционната габровска котка в царствен вид, макар да знае, че след малко ще остане без опашка. Около нея ще подтичват 30 малки рачоковачевци - момченца облечени като него. Всичко това, а и не само, е посветено на 155 години от обявяването на Габрово за град. Иначе той е много по-стар, селището се появява още през 16 век, според легендата основан през 1527 година от сина на Божана - Рачо Ковача", припомня сценаристът и режисьор на карнавала Иван Минчев.

Любителите на габровските шеги и вицове ще са приятно изненадани от появата на семейството на дядо Миньо Попа, търговец, предприемач и габровски зевзек, автор на много от емблематични за Габрово анекдоти. Той учи близките си защо габровецът си избира геврек с по-голяма дупка, как се сипва по-малко от яйцето с канелка, как габровецът си купува евтин билет на първия ред на киното, а като угасят лампата веднага се мести на последния, как габровецът посреща гости у комшиите и много други. А дядо Миньо Попа ще разговаря на живо с публиката, тя може да му подскаже за анекдоти, които той е забравил.

На голяма платформа ще се появят занаятчиите на Етъра, най-характерните, защото те са част от индустриално Габрово, ситуирано покрай реката. Бабите от Жълтеш ще пеят, събрани на седянка, грънчарят на място ще върти колелото, друг ще раздава захарни петлета на децата.

След тях ще се появи известния габровски кораб в гората на Пенчо Семов с гербът и знамето на града. В него ще са статуите на последните четирима кметове на Габрово - Богомил Белчев, Томислав Дончев, Николай Сираков, Таня Христова, по-предишните кметове ще са на портрети. Корабът плува към по-добри за Габрово времена...

Областният управител Николай Сираков отново ще се превъплати в предишната си длъжност председател на Общинския съвет. Но ще се върне    155 години назад, през 1860 година, когато се провежда първото за Габрово заседание на общинските съветници. Народните избраници ще подреждат приоритетите на града. Според единият трябва да се раздели Априловската гимназията на мъжка и на девическа, за да не се страхуват габровци за момичетата си и да ги пращат спокойно на училище. Според друг трябва да се оправи калдаръма пред пивницата, вечер посетителите като излязат от нея директно в локвите се пльосвали. Трети смята, че трябва да се регламентира мястото на мъжете и жените в турската баня...Момичета ще им поднасят кафе и бяло сладко.

Ще има много музика и танци, 7 оркестъра, 4 танцови, включително латино и  и салса групи ще повдигат настроението на габровци и гостите на града.

Основните участници, както досега ще са децата от габровските училища, които с много радост, вдъхновение и старание се включват винаги в карнавалната фиеста.

Много е важно да се знае, че тази година карнавалното шествие ще мине по нов маршрут. Началото е в 18 часа от спортната зала на Априловската гимназия, минава покрай Общината, театъра, продължава покрай хотел Балкан, по ул. Брянска и завършва до новото кръгово до Консултативна поликлиника. Местата могат да се заемат по отрано, не е нужно всички да са на площада, коментаторски пунктове ще са 5, по цялото трасе, там ще се спират и основните фигури на шествието, ще се разиграват скечове. Основните водещи ще са Симо и Богдана от БГ радио.

80 картини с около 3000 участници ще вземат участие в карнавалното ществие.

снимки

Габровската котка

Сценаристът и режисьор на карнавала Иван Минчев


Теми с продължение
News management powered by Xpression News